Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Spin Master kanadai játékgyártó 50 millió dollárért - 15 milliárd forintért - venné meg a Rubik's Brand Limitedet - idézi Telex.hu Huffington Post hírét.

"A Rubik-kocka egy ikonikus logikai játék, amely már több mint 40 éve része a popkultúrának és teljesen meghódította a rajongóit" - írja Elizabeth LoVecchio, az 1994-ben alapított és mára a játékipar egyik legjelentősebb szereplőjeként számon tartott Spin Master alelnöke a vállalat közleményében.

Rubik Ernő pedig az üzlettel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy izgatott, hogy a Spin Master beteljesítse az elképzeléseit, miszerint a játék révén gondoskodjon a jövő okosabb generációjáról. A tervek szerint várhatóan januárt elején zárulhat a tranzakció, amelynek keretében a Rubik-kocka tulajdonjogait birtokoló cég a Spin Masterhez kerül. A Rubik's Brand Limited egy Londonban bejegyzett cég, az egyik társtulajdonosa Tom Kremer fia, David Lytton Kremer, akinek több másik játékcégben is van érdekeltsége. Azt egyelőre nem tudni, hogy Rubik Ernő kiszáll-e a cégből, illetve hogy mennyiben részesedik a vételárból.

Az egyetemi tanársegédként dolgozó Ifjabbik Rubik Ernő 1974-ben, oktatási segédeszközként találta fel a háromdimenziós mechanikus logikai játékot, amelynek a bűvös kocka nevet adta. Rubik 1979-ben ismerte meg a magyar származású brit üzletembert, Tom Kremert, akivel közösen vitték sikerre a bűvös kockát, ami világszerte ismertté vált, összesen 350 millió darabot adtak el belőle. (Nem rég jelent meg a feltaláló Rubik Ernő A mi kockánk című könyve, amelyben a kocka történetéről mesél.)