Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány 2017 szeptemberében határozott a kiemelt budapesti közösségi fejlesztések keretében a központi költségvetésből finanszírozott kulcsfontosságú budapesti kötöttpályás közlekedési projektekről. Ebben szerepelt - egyebek mellett - a Kelenföld és Ferencváros közötti vasútvonal háromvágányosítása és a pesti oldalon három új megálló kialakítása, továbbá a három HÉV vonalnak az egységes fővárosi tömegközlekedésbe történő bekötése. Ezeket módosította most a kormány.

A vasúttal kapcsolatos teendők eredeti változata így szólt: a "Budapest-Kelenföld és Ferencváros vasútállomások között háromvágányú kapcsolat, Danubius és Népliget-Fradiváros elővárosi megállók kialakítása és a Déli összekötő vasúti Duna-híd átépítése projekt engedélyezési terveinek elkészítése". Az új szöveg a következő: a "Déli Körvasút fejlesztése és kapacitásbővítése projekt - azaz a Budapest-Kelenföld és Ferencváros vasútállomások között háromvágányú kapcsolat, Kelenföld és Ferencváros állomásokon kiegészítő állomási kapacitásbővítés, továbbá a Nádorkert, a Közvágóhíd és a Népliget térségében elővárosi megállók kialakítása - engedélyezési terv, építési engedély és kapcsolódó tenderdokumentáció szintű részletességgel történő előkészítése".

Ami pedig a HÉV-eket illeti:

- a "Ráckevei HÉV vonal fejlesztése és az egységes fővárosi kötöttpályás közösségi közlekedési hálózatba való integrálásához projekt engedélyezési terveinek elkészítése" szövegrész helyébe a "H6 ráckevei HÉV vonal fejlesztése és az egységes fővárosi kötöttpályás közösségi közlekedési hálózatba való integrálása, megvalósíthatósági tanulmány és költség-haszon elemzési dokumentum szintű előkészítése" szöveg került.

- a "Csepeli HÉV fővárosi villamos hálózatba integrálása projekt engedélyezési terveinek elkészítése" szövegrész helyébe a "H7 csepeli HÉV vonal fejlesztése és az egységes fővárosi kötöttpályás közösségi közlekedési hálózatba való integrálása, megvalósíthatósági tanulmány és költség-haszon elemzési dokumentum szintű előkészítése" szöveg került.

- a "Gödöllői és csömöri HÉV vonalak felújítás engedélyezési terveinek elkészítése" szövegrész helyébe pedig a "H8 Budapest-Cinkota - Gödöllő, valamint a H9 Budapest - Cinkota - Csömör - Kavicsbánya-elágazás HÉV vonalszakaszok felújítása engedélyezési terveinek elkészítése" lett az új szöveg.

Vagyis az első két vonalnál elmarad a tervezés, míg a harmadiknál ez nem változik.

Megvágták a költségeket

A 2017-es határozat a kormány által finanszírozott tömegközlekedési fejlesztések előkészítésére arra az évre és 2018-ra 6 milliárd 230 millió forintot irányzott elő. A mostani határozat kivette a korábbiból a 2018-ra előirányzott 2 milliárd 575 millió, továbbá a 2019-re előirányzott 2 milliárd 57 millió forintot.

Tavaly év végén döntés született a fővárosi közösségi közlekedésről több határozat, amelyeket a Napi.hu is ismertetett. Az első határozat az uniós Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) részévé teszi a szentendrei HÉV-vonalnak a Békásmegyer és Szentendre közötti rekonstrukciójának az előkészítését, valamint a ráckevei és a csepeli HÉV rekonstrukcióját, beleértve azt, hogy ezeket a Kálvin térig kell vezetni.

Egy másik határozat a budapesti elővárosi gyorsvasúti vonalak (a vasutak és a HÉV-ek) egységes rendszerben történő fejlesztéséről rendelkezik. Ez meghatározza azt az elővárosi-gyorsvasúti tengelyt, amelyik Ráckevétől, illetve Csepelről indulna, majd a Kálvin téren és a Nyugat pályaudvar térségén át Békásmegyerig haladna, majd onnan Szentendre, illetve Esztergom lenne a végállomás.

A kormány egyetértett a Budapest-Gödöllő és a Budapest-Csömör HÉV vonalak elővárosi gyorsvasúti célú - a városfejlesztéssel is összhangban megvalósítandó - átfogó fejlesztésével. A két vonal az Örs vezér terén kerüljön bekötésre az M2-es metróvonal meglévő nyomvonalába, és létesüljön új átszállókapcsolata Törökőrnél a 100a jelű vasútvonallal és Rákosfalvánál a körvasúttal. Egyúttal megkezdődik a rákoskeresztúri szárnyvonal előkészítése is.