Idén a mezőgazdasági termékek, a kőolaj drágulását és a forint gyengülését nem úszták meg a boltosok, többet kell fizetniük a beszállítóiknak, mint régebben. A vásárló viszont nem rest válogatni - ez is a dolga - és kiszúrja a legkisebb áremelkedést is. Ha nem, beszólnak neki a Facebookon - írta a kereskedelmi szakportál.

A boltosnak nincs választása. Lehet ezt látni azokból a statisztikai adatokból is, ahol többé-kevésbé beazonosíthatók a mögöttük lévő boltos vállalkozások.

Így például az ötezer fő létszám feletti vállalkozói kör a Tescot, a Spart és az Auchant rejti. Itt is csökkent 26 ezerről 25 ezerre a fizikai alkalmazottak létszáma, de hát ez többféle mozgást is takarhat, például azt, hogy a Tesco területeket ad bérbe, kisebb alapterületen folytatva saját boltos tevékenységét, vagy bármilyen más korszerűsítés, például a Spar önkiszolgáló pénztárai révén is fejleszt. De mindhárom lánc lázasan keres munkaerőt, hiszen elképesztően nagy a fluktuáció, a dolgozók jövése-menése egyik munkahelyről a másikra.

A 2-5 ezer fős létszám-kategóriába a három diszkont préselhető bele (Aldi, Lidl, Penny), ahol viszont valamelyest (közel félezerrel) emelkedett az eladók, bolti dolgozók létszáma, nagyobbrészt az üzletnyitásaik révén, de mondani sem kell, hogy ők is évek óta folyamatosan keresnek munkaerőt a meglévő üzleteikbe is - írta a Blokkk.com.

Bolti eladók létszáma 2018-ban (ezer fő, négy főnél nagyobb cégek, fizikai)
KategóriaLétszám jan.Létszám aug.Élelmiszerbolt jan.Élelmiszerbolt aug.
összesen1461446665
50 fő alatt67661414
50-249 fő161687
250 főtől63634443
Forrás: KSH, Blokkk.com-gyűjtés