Az Elektronikus közbeszerzési rendszerben elindított közbeszerzési eljárás keretében a jegybank Értéktár programja Csernus Tibor Kossuth- és Munkácsy díjas festőművész Saint-Tropez című festményének tulajdonjogát 110 millió forintért, Jan Van Der Heyden (1637-1712) Városlátkép, avagy Tér sétáló alakokkal című festményének tulajdonjogát 400 ezer euró értékben kívánja megszerezni.

A műalkotásokra vonatkozó közbeszerzési értékhatárt el nem érő Giovanni Battista Pittoni (1687-1767): Szent József halála című festményét 20 millió forintért, Rippl-Rónai József: Medgyessy Ferenc Rippl-Rónai szobrával című festményének tulajdonjogát 45 millió forintért kívánja megszerezni a tulajdonostól. Lezárult Willem Adriensz Key (1515/16 - 1568) Férfiképmás című festményének 58 ezer euró vételáron történő megvásárlása is - adta hírül az MNB.

A jegybank minden esetben közgyűjteményekbe, múzeumokba, a jogszabályok által meghatározott módon öt év - meghosszabbítható - időtartamra letétbe helyezi a program keretében megvásárolt műkincseket.

A műkincs-visszavásárlási célú Értéktár programot a Matolcsy György vezette intézmény 2014 januárjában indította el, hogy a korábban különböző okok miatt külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányada haza kerüljön, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával megelőzze azok szétszóródását. A programot Gerhardt Ferenc MNB-alelnöke vezeti, a program koordinálására és a műkincsek értékének meghatározására a hazai országos közgyűjtemények vezetőiből és más neves szakértőkből, valamint a jegybank alelnökéből álló tanácsadó testületet állítottak fel. A célok megvalósítására az MNB Igazgatósága 100 millió eurós (mintegy 32 milliárd forint) keretet különített el 2018 végéig.