Hatalmasat ugrik a bankolás költsége a közeljövőben, ha megmaradnak a jelenlegi számlacsomagok - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egy friss tanulmányban. Pedig az elektronikus fizetési módok támogatására égető szükség lenne, a készpénzhasználat ugyanis drága, miközben elektronikus fizetési módok segítenek a feketegazdaság és az adókerülés elleni küzdelemben is.

A magyar lakosság egyre szívesebben használja az elektronikus banki csatornákat, az átutalások és a csoportos beszedési megbízások forgalma folyamatos nő a jegybank adatai szerint. A jövőben további bővülésre lehet számítani, ez a forgalomnövekedés elsősorban az alacsonyabb értékű tranzakciókat érinti majd - prognosztizálja a jegybank. Az újonnan létrejövő tranzakciók értéke körülbelül a kártyás vásárlások átlagértékéhez hasonlít majd.

A jelenlegi számlacsomagok mellett az elektronikus tranzakciók számának és összértékének növekedése megdrágítja majd a bankolást. Az MNB háromféle tipikus fogyasztóra végezte el a kalkulációit: egy alacsony, egy átlagos és egy magas státuszúra - mindhárom esetben megvizsgált két szcenáriót, az egyik normál mértékben növekvő utalásszámmal kalkulál, a másik dinamikusan emelkedő tranzakciószámmal számol.

A számítás szerint az alacsony jövedelműek jelenleg nem fizetnek díjat az átutalásokra, de ha ez változik, az egyik forgatókönyv szerint a jövőben 157, a másik szerint 298 forinttal nőhetnek a bankszámlaköltségeik. Az átlagos jövedelműeknél a jelenlegi 151 forintról 409, illetve 648 forintra nőnének a költségek, a magas jövedelműeknél a mostani 465 forintról 859, illetve 1614 forintra ugrana a díjterhelés.

Átutalások várható költsége
Jövedelmi státuszJelenlegi helyzetNövekvő utalásszámDinamikusan növekvő utalásszám
Alacsony0157 Ft298 Ft
Átlagos151 Ft409 Ft648 Ft
Magas465 Ft859 Ft1 614 Ft
Forrás: MNB

Az azonnal átutalások júliusi indulása után az átutalások száma várhatóan bővül, ez a szolgáltatás ugyanis kiválthatja a készpénzfizetést. A magánszemélyek közötti és a kisebb összegű kereskedelmi fizetéseknél is komoly bővülés várható. Ha viszont maradnak a tranzakció alapú számlacsomagok a bankoknál, akkor a bankolás ára megugorhat. A külföldön sikerrel működő azonnal fizetési rendszerekben nem terhelik a lakossági ügyfeleket tranzakciókhoz kapcsolódó közvetlen költségek - áll a tanulmányban, amely szerint a magyarországi árazási szerkezet kedvezőtlen.

A megoldáson már sokan dolgoznak. A parlament előtt van az a törvényjavaslat, amely átalányadót szabna ki lakossági bankszámlákra a mostani tranzakció értékével arányos tranzakciós illetéknél.

A jelenlegi 20 ezer forint fölötti utalások esetében 0,3 százalékos terhet az év utolsó hét hónapjában egy számlánként 400 forintos, azt követően pedig évente 800 forintos közteher váltaná fel. Ez megkönnyíthetné a bankok számára, hogy egy fix számlavezetési díjért cserébe korlátlan számú és összegű átutalást biztosíthassanak az ügyfeleiknek.

A Magyar Bankszövetség üdvözölte ezt az elképzelést, és a Napi.hu-nak nyilatkozó bankok is azt ígérték, érvényesíteni fogják a számlacsomagokban az ügyfelek számára kedvező változásokat.

Nagyon valószínű, hogy a júniusi hatályba lépés idejére több bank is előrukkol majd új, csomag alapú számlacsomagokkal, amelyek a korábbiaknál kedvezőbben árazzák az átutalásokat. Az ügyfelek azonban nem kerülnek át automatikusan ezekbe, érdemes figyelniük az újdonságokra, és számlacsomagot váltani a hitelintézetnél, ha a meglévőnél jobb ajánlatra találnak.