A budapesti önkormányzati választáson győztes ellenzéki pártok sok polgármesteri helyet igényeltek, aminek költségét az adófizetőknek kell állniuk - derül ki a 24.hu összefoglalójából. Míg 2014 őszétől 52 főállású és 8 társadalmi megbízatású alpolgármester dolgozott a 23 budapesti kerületben, a 2019-es választás után 60 főállású és 9 kvázi részmunkaidős alpolgármestert választottak meg.

Ami a pozíciók pártok szerinti eloszlását illetni, a Jobbik lényegében megsemmisült Budapesten, és az LMP sincs sokkal jobb helyzetben. Ugyanakkor az utóbbi idők választási eredményeit, közvélemény-kutatásait nézve feltűnő, hogy az MSZP milyen sok helyet szerzett, míg a Momentum ehhez képest keveset. A létezése óta 0 és 1 százalék közötti közvélemény-kutatási eredményeket produkáló Párbeszéd szintén sok pozíciót fogott.

A bérköltség szempontjából a következő összehasonlítás adódik. A 2014-es szabályok alapján évente kevesebb mint 700 millió forint ment el a kerületi polgármesterek és alpolgármesterek fizetésére. Az idén megválasztott tisztségviselők együtt viszont több mint egymilliárd forintot keresnek évente. Jóval kisebb lenne a növekmény, ha a kormányoldal által kezdeményezett 2017-es fizetésemelés utáni helyzettel hasonlítanánk össze a mostanit. Ugyanakkor kétségtelen, hogy lehetne spórolni néhány tízmillió forintot, ha a pártok mutattak volna némi önmérsékletet.

Karácsony Gergely főpolgármester és öt helyettese a választási ciklus öt éve alatt 492 millió forintot keres, ami körülbelül 200 millióval több, mint amennyit a Tarlós-éra elején megszavaztak a fideszes főpolgármesternek és helyetteseinek. Eközben Budapest 2019-es költségvetése alapján a főváros kiadásai 380 milliárd forintra tehetők, így a Karácsonyék bérére évente elköltött százmillió forint ennek a 0,02 százaléka.