A Miniszterelnökség paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárt a múlt héten menesztették bankszámlája viszont 3,8 millióval gyarapodott - szúrta ki az mfor.hu. Az eredetileg a kormányzati portálon közzétett vagyonnyilatkozat szerint a kormányból távozott politikusnak hivatalosan még 5 ingatlannal is rendelkezik:

  • Diósdon egy 207 négyzetméteres családi háznak 50 százalékban tulajdonosa, melyhez 2006-ban jutott hozzá,
  • szintén fele részben tulajdonosa egy IX. kerületi, 78 négyzetméteres társasházi lakásnak, melyhez egy 22 négyzetméteres garázs is tartozik - ezt 2003-ban vásárolta,
  • Balatonfüreden szintén fele részben birtokol egy 84+24 négyzetméteres társasházi lakást, melyhez 31,6 négyzetméteres garázs és tároló tartozik. Ennek beszerzése a dokumentum szerint jelenleg is folyamatban van 2016 óta, vagyis minden bizonnyal egy újépítésű beruházásról van szó.
  • ezeken kívül Cserépfalun egy pince 50 százalékos tulajdonosa,
  • Kiskőrösön pedig egy 2855 négyzeteres szőlő, gyümölcsös tulajdonosa, amihez öröklés útján jutott hozzá.

A közel öt évig a Paks II. projekt egyik kulcsszereplőjeként pozíciót vállaló szakpolitikusnak a friss vagyonnyilatkozata szerint nincsenek nagy értékű ingóságai, és nem tagja (vagy tulajdonosa) gazdasági társaságnak sem. A megtakarításban hisz, mert

  • 7 millió forintot tart értékpapírszámlán
  • 4 millió forintja van önkéntes nyugdíjpénztárban
  • 18,8 millió forintja van a bankszámlán - ami 3,8 millió plusz a 2018 év végi állapothoz képest
  • továbbá a számlán tart 3200 eurót is.

Az államtitkári beosztással tavaly május óta 1,296 millió forintos bruttó havi fizetés járt (ez korábban kevesebb volt, de úgy is majdnem 1 millió forint), de Aszódinak emellett volt más jövedelme is a dokumentum szerint. A BME egyetemi tanáraként havi 571 ezer forint fizetést kapott, és ingatlan bérbeadásból is szerzett százezer forintot havonta.

A gyarapodó bankszámla vélhetően nem független a kormányból való távozása után kifizetett félhavi illetményétől, illetve a munkaviszonya megszűnése utáni "lelépési pénztől" - utóbbi összege azonban nem ismert.
Aszódi Attila az eredeti cikk megjelenésére reagálva azt közölte a Napi.hu-val, hogy a kormányzati oldalon elérhető két legutóbbi vagyonnyilatkozata között nem az mfor által legírt néhány hét, hanem 7 hónap a különbség.