Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Orbán Viktor a bajor kormánynak írt levelében a magyar kormány nevében biztosította őket arról, hogy nem fog keresztbe tenni annak, hogy a Müncheni Műszaki Egyetem a CEU-val való együttműködésének keretében részt vegyen a magyar felsőoktatásban - írja a 444.hu.

Florian Herrmann kancelláriaminiszter a Süddeutsche Zeitungnak a levélről azt mondta, hogy abban a magyar miniszterelnök garantálta, hogy az egyetem továbbra is Magyarországon kutathat és oktathat. Herrmann szerint ez már egyértelmű jele a békülésnek.

Manfred Weber, a Néppárt listavezetője a múlt heti látogatásán jelentette be, hogy a müncheni egyetem és a BMW autógyár beszállhatnak az iskola fenntartásába. Ennek az értelme az lenne, hogy ha európai fenntartói is lesznek a CEU-nak, akkor már EU-s intézménynek számít, és így nem vonatkozhat rá a lex CEU.

Az egyetem már akkor üdvözölte a javaslatot, de ragaszkodtak hozzá, hogy Orbán mondja ki, maradhatnak Budapesten. Mert az nem egyértelmű a levél alapján sem, hogy az amerikai diplomát adó képzéseikre is érvényes a miniszterelnök ígérete, márpedig a magyar kormány kommunikációja eddig rendre egybemosta a CEU és a magyar diplomás Közép-Európai Egyetemet.