Orbán Viktor utasítására elkezdődött a határellenőrzések és utazási szabályok felülvizsgálata - mondta Kiss Róbert alezredes a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

A miniszterelnök a péntek reggeli rádiós interjújában beszélt arról, hogy a határoknál mindenképpen szigorításokra van szükség a járvány erőteljes felfutása miatt. Szigorítás kell az utazásoknál, az üzleti utaknál is, és különösen az Európán kívüli utaknál, mivel megnő a kockázata, hogy újabb mutációkat hurcolnak be az országba - véli Orbán.

Dinamikusan növekszik az esetszám

A harmadik hullám felszálló ágában dinamikusan növekszenek a járványadatok, ezért fontos, hogy a következő időszakban betartsuk az alapvető higiénés szabályokat - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos pénteki tájékoztatóján. Naponta növekvő számokról beszélhetünk, főként az új mutánsok megjelenése miatt, ezeknek nagyobb a fertőzőképessége, mint a korábban ismertnek.

Péntek reggelre 4668-cal nőtt a napi új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, ezzel 419 182 főre emelkedett az összes esetszám a járvány alatt. Elhunyt 123 személy.

Megnőtt az egészségügyi intézmények leterheltsége, a kórházban ápoltak száma 5027-re, a lélegeztetőgépen lévők száma 451-re nőtt - közölte a friss adatokat a kormányzati vírusoldal.

Egyre több mutáns van jelen hazánkban is

Müller Cecília kéri, hogy mindenki vegye fel a koronavírus elleni védőoltást, a háziorvosoktól pedig azt kéri, hogy a praxisukban lévő idős, védendő személyeket az otthonukban oltsák be. Felgyorsítják az oltásokat - ígérte a tisztifőorvos. Eddig 521 283 fő kapott oltást, közülük 240 622 fő a második oltását is megkapta. Csütörtökön 74 400 adag új oltás érkezett az AstraZeneca, míg 40 800 a Moderna vakcinájából. Kínai oltásból további 500 ezer adagot várnak márciusban.

A brazil és dél-afrikai mutánsok nehezebben kezelhetők - mondta Müller, aki közölte azt is, hogy tegnap hazánkban is kimutatták a dél-afrikai koronavírus-variánst. A brit mutánst eddig 418 főnél mutatták ki Magyarországon, valamint 34 főnél különböző variánsokat találtak; a cseh mutánst 9 személynél mutatták ki. A brit mutáns hosszabban elnyúló megbetegedést okoz, mint a korábban ismert koronavírus, de az jó hír, hogy a jelenlegi oltások védenek ez ellen - mondta a tisztifőorvos.

Orbán: emelt szintű készültség, vezénylés jön a kórházakban

Most jön a legrosszabb időszak, a következő hetekben eddig nem látott terhelés lesz az egészségügyi rendszeresen - közölte reggeli rádiós interjújában Orbán Viktor miniszterelnök.

Hosszú és nehéz ülése volt pénteken az operatív törzsnek, el kellett rendelni az emelt szintű készültséget a kórházakban. Újra át kell nézni a vezénylési listát, a múlt áprilisi, illetve novemberi készültségi állapotot kell visszahozni az egészségügyi intézményekben - mondta Orbán.

A kormányfő szerint ha nem lenne az orosz vagy kínai vakcina, akkor nagyon nagy bajban lennénk. A jelenlegi tudás szerint húsvétra az összes regisztrált megkapja legalább az első oltást.