Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rétvári Bence szerint jelenleg a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer átfogó felülvizsgálata nincs napirenden - idézi a portál. Ez egyben azt is jelenti, hogy a demográfiai folyamatok - öregedő társadalom, egyre kevesebb járulékfizető, egyre több nyugdíjas - kezelését nem a nyugdíjrendszeren belül, hanem például a gyerekvállalás ösztönzésével próbálja kezelni a kormány.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára arra hívta fel a figyelmet Hohn Krisztina LMP-s képviselő érdeklődésére, hogy a nyugdíj összegét az "aktív életpálya során nyújtott biztosítási teljesítmény szerint" állapítja meg a nyugdíjrendszer: minél több az aktív év és minél magasabb az átlagkereset, annál nagyobb nyugdíjra számíthat a nyugdíjba vonuló. Ugyanakkor a rendszer szolidaritási elemeket is tartalmaz, amelyek a rövidebb szolgálati időt és alacsonyabb keresetet felmutatni képes biztosítottak esetén érvényesülnek, vagyis számukra is biztosít valamekkora ellátást.

Az államtitkár szerint nagyon kevés embert érint a minimum összeg, csekély számú ügyben kell ekkora összeggel kalkulálni, arányuk tizedszázalékban mérhető. A Pénzcentrum közölt erről adatot nemrég, a portál szerint januárban 69 ember részesült 28 500 öregségi nyugdíjminimumban. Ennél kevesebb összegben részesült ugyanakkor további 4761 ellátott. Ők azok, akiknek a 20 év szolgálati idejük sincs meg, vagyis nem jogosultak teljes nyugdíjra, csak résznyugdíjra - olvasható az mfor.hu-n.

Pedig épp a családtámogatás miatt lenne fontos

Miközben a nyugdíjmegállapításnál már nem túl fontos mutató, a szociális ellátásokat nézve a nyugdíjminimum jelentősége hatalmas. Számos egyéb juttatás között az öregségi nyugdíj legkisebb összegének különböző százalékos mértékeiben határozzák meg, nem csak a méltányossági nyugdíjak, hanem a gyes, a gyet és az anyasági támogatás mértékét is.

Mindezek miatt a nyugdíjminimum összegének emelése százmilliárdos nagyságrendű kiadási pluszt okozna a költségvetésben.