Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az utóbbi években, és pláne az idén, sok mulasztást gyűjtött be az Orbán-kormány a nyugdíjasokkal szemben. Bár 2021-ben várhatóan jobb helyzetbe kerülnek a nyugdíjasok, mint 2020-ban, ez nem véletlen, mert választások előtt kicsit jobban odafigyelnek rájuk - mondta Barát Gábor, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) volt vezetője a hetilapnak.

A szakértő szerint a 13. havi nyugdíj fokozatos visszavezetése csak szépségtapasz. A a korábbi években a különböző időpontokban nyugdíjba mentek között kialakult különbségek kezelésére nem alkalmas, továbbá csak minimálisan befolyásolja a nyugdíjak és a bérek viszonyát, ráadásul a milliós nyugdíjasoknak is jár, ezzel csak a feszültséget növeli a nyugdíjas társadalomban. Korrektnek tartottam azt a felmerült javaslatot, amely szerint minden nyugdíjas az átlagnyugdíj összegét kapná meg, hiszen a 13. havi nyugdíj mögött elvileg nincs szerzett, illetve vásárolt jog. A kialakult és növekvő ellentmondások miatt nem zárom ki, hogy 2022 után finomítanak a jogosultság, illetve a kifizetés módszerén - tette hozzá az ONYF egykori első embere.

Az általános fogyasztói kosár - de még a nyugdíjasokra vonatkozó fogyasztói árindex is - jelenleg képtelen követni a nyugdíjasok egyes csoportjainak vásárlási szokásait, szerkezetét. Mindezek miatt sokáig bíztam abban, hogy legalább az igen alacsony összegből élő, feltehetően idősebb emberek kapnak egyszeri juttatást. Mára világossá vált, hogy a magyar kormány ilyen pluszpénz nélkül akarja letudni a vírus okozta válsághelyzetet. Sokatmondó és megdöbbentő az MNB kimutatása a válsághelyzetben támogatott társadalmi csoportokról: a nyugdíjasokat ne keressék benne. Ha valami csoda nem történik, akkor a nyugdíjasok idén csak a novemberi kiegészítő nyugdíjemelésre számíthatnak.

Már korábban indokolt lett volna visszahozni az úgynevezett vegyes indexálást. Erre azonban sok esélyt nem látok, miután a kormány mereven elzárkózik tőle, megelégszik a feltételes nyugdíjprémiummal.

Most arra lenne szükség, hogy még júliusban egyszeri, 20-25 ezer forint juttatást adjanak az átlagnyugdíj összege alatti ellátásban részesülőknek. Ez még később is jó lenne, például novemberben, a nyugdíjprémium helyett

- mondta Barát Gábor

Hosszabb távon pedig sok lépésre volna szükség. A szakember szerint a nyugdíjrendszer egyes elemeinek változtatásával nem szabad sokáig várni - ilyen a nyugdíjjárulék-plafon visszaállítása, a megállapítás szabályainak finomítása, az öregségi nyugdíjkorhatár rugalmassá tétele szigorú feltételek mellett, a rokkantügy rendezése, valamint az indexálási módszer és eljárás átgondolása. A szociális hozzájárulási adó további csökkentését is újragondolnám - tette hozzá az ONYF vezetője.