Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy törvénymódosítás nyomán január eleje óta levelet kapnak a a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) a munkavállalók, ha munkaadójuk valamilyen foglalkoztatási mulasztást, szabálytalanságot követett el.

A hatóság azokat a dolgozókat értesíti, akiket közvetlenül érint a munkaadó törvénysértése. Például akkor írnak az alkalmazottnak, ha a munkáltató egyáltalán nem jelentette be, vagy ha a fizetéséről és a tőle levont adóról a vállalkozás helytelen információt közölt, de akár akkor is, ha a munkaadótól nem érkezett bevallás az érintett dolgozó után. Május közepéig már kétezer ilyen levelet küldött ki az adóhivatal - mondta Kis Péter András NAV-szóvivő a napilapnak.

A hatóság legfrissebb kimutatása szerint áprilisban több mint 5300 vállalkozás szerepelt azon a listán, amely azokat a gazdasági résztvevőket gyűjti össze, amelyek a közelmúltban nem jelentették be foglalkoztatottjaik munkaviszonyát. E lajstromból két év elteltével törlik az érintetteket, de csak akkor, ha a szereplő újabb jogsértést nem követ el.