Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem támogatta a kormány az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által beterjesztett környezetvédelmi termékdíjról szóló törvénymódosítás tervezetét, amely 2019. január 1-től visszaszorította volna a nejlonzacskók és más környezetet szennyező kellékek használatát. "Nem nyerte el a kormány tetszését" - mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint amíg nem kötelező, addig a kormány nem emeli a díjakat.

Az ITM javaslata a műanyag zacskók esetében a jelenlegi tömegalapú termékdíjtételek helyett egy differenciált mértékű, darab alapú díjtétel alkalmazását vezette volna be. Emelkedett volna a nagyon könnyű műanyag zacskók és a könnyű műanyag zacskók díjtétele: előbbi után 5 forintot kellett volna fizetni darabonként, utóbbiért már 20 forintot. Ezek a gyakorlatban jellemzően a boltokban található letéphető zacskók és a csíkos szatyrok. Míg a bevásárló műanyag zacskó termékdíja 38 forint lett volna.

Az áruházi reklámújság környezetvédelmi termékdíja jelenleg 85 forint kilónként. Az ITM tervei szerint 304 forintra emelkedett volna. Emiatt pedig nagy változások lehettek volna majd a boltokban a blokkk.com korábbi cikke szerint. A kormány döntése szerint most ez is lekerült a napirendről, tehát maradnak az áruházi reklámújságok.

Varga Mihály pénzügyminiszter után Gulyás Gergely is úgy fogalmazott az utolsó pillanatban megkötött lakástakarék pénztári szerződésekről, hogy jogellenes, ha valaki a törvény hatályba lépését követően kötött állami támogatásos ltp-s szerződéseket. "Van ilyen gyanú" - fogalmazott a miniszter, aki szerint ezeket az ügyeket a jegybanknak kell kivizsgálni.