Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Az MNB folyamatosan nyomon követi a pénzforgalmi szolgáltatók felkészülését, az esetlegesen szükséges döntésről május végéig tájékoztatja az érintetteket" - válaszolta a Magyar Nemzeti Bank arra a kérdésünkre, hogy az eredetileg tervezett időpontban, július 1-jén elindul-e az azonnali fizetési rendszer (AFR), amelynek segítségével a hét minden napján a 10 millió forint alatti lakossági átutalások 5 másodpercen megérkeznek a címzetthez.

Pletykák az esetleges csúszásról

A hivatalos jegybanki válasz összhangban van a Napi.hu egy héttel ezelőtti értesülésével: akkor arról írtunk, hogy május 13-án egyeztettek volna a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Magyar Bankszövetség szakértői a rendszer bevezetéséről. Ez a találkozó azonban elmaradt, így a bankárok között várhatóan csak május végén lesz az erről szóló tárgyalás.

Az AFR esetleges csúszása már hetekkel ezelőtt felmerült. Piaci értesülések szerint volt olyan nagybank, amely azt kezdeményezte, a július 1-jei induláskor tesztjelleggel először csak nagyon kicsi, legfeljebb néhány 100 forintos tételeket lehessen azonnal átutalni, és csak ha minden zökkenőmentes lesz, akkor legyen a rendszer teljes körű. Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója pedig április közepén arról beszélt, hosszabb tesztidőszakot tartana kívánatosnak, bár az OTP a júliusi rajtra készül.

Az rendszer élesítésének elhalasztására utalt utalt Varga Mihály pénzügyminiszter is, aki szerdán a Világgazdaságnak azt mondta: várják az azonnali átutalás elindulását, itt azonban fontos lenne a tesztidőszak. Varga közölte továbbá, hogy az online pénztárgépek bevezetésének sikeréhez is szükség volt arra, hogy a minisztérium elhalasztotta az indulást addig, amíg a teszteléseken minden problémára megoldást találtak.

A jegybank figyeli a kockázatokat

Matolcsy György jegybankelnök pedig április közepén Vadai Ágnes DK-s képviselő kérdésére az Országgyűlés honlapján azt válaszolta: "Amennyiben az elemzéseink olyan mértékű kockázatot tárnának fel, amely miatt nem tartható az eredetileg meghatározott indulási céldátum vagy nem biztosítható az új infrastruktúra megbízható és stabil indulása, úgy az MNB az érintett pénzforgalmi szereplőkkel együttműködve meg fogja hozni a szükséges döntéseket".

A jegybanktól kapott mostani hivatalos válasz alapján tehát egyelőre nem lehet biztosra venni a július 1-re tervezett indulást.