Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A másik két szakszervezeti tömörülés, a Liga Szakszervezetek, illetve a Magyar Szakszervezeti Szövetség továbbra is kitart az 5 százalékos emelés mellett.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a hvg.hu-nak azt mondta, ők a tárgyaláson mindvégig tartották magukat az 5 százalékos emeléshez, ahogyan a munkaadói oldal is ragaszkodott a 4 százalékhoz. "A kormány megint nem mondott semmit" - tette hozzá.

A 4 százalékos emelés azt jelenti, hogy a minimálbér 2021 februárjától bruttó 167 ezer 400, míg a garantált bérminimum bruttó 219 ezer forint lesz, ha aláírják az erről szóló megállapodást.

A lap szerint a tervezetet ezekben a pillanatokban már szövegezik, aláírni leghamarabb hétfőn fogják, a Liga Szakszervezetek, illetve a Magyar Szakszervezeti Szövetség ugyanis eddig kapott időt, hogy döntsön, hajlandó-e azt aláírni vagy sem.

A felek abban is megállapodtak, hogy a tervezetbe belekerül:

  • a szociális juttatásokból élők nem szenvednek hátrányt az elhúzódó tárgyalások miatt, a kormány jogszabály-változással lehetővé teszi, hogy visszamenőleg megkapják a különbözetet,
  • érajánlást adnak a vállalatoknak, mennyivel emeljék idén a béreket,
  • a szociális hozzájárulási adó esetleges csökkenésével együtt tovább nő a minimálbér,
  • magyar gazdaság féléves teljesítményét értékelik, hogy lesz-e lehetőség további emelésre.