Alig több mint egy év maradt a nulla százalékos, társadalmi célú hitel igénylésére - a kamatmentes kölcsönt mikro-, kis- és középvállalkozások igényelhetik 1 és 10 millió forint közötti értékben az MFB Pontokon, számos célra, az eszközök beszerzésétől kezdve a képzések költségének fedezéséig.

A feltételek egyszerűek: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programhoz (EFOP) kapcsolt szektorokban tevékenykedő olyan cégek kérhetik ezt a speciális hitelt, amelyeknek egészségügyi, köznevelési, felsőoktatási, szociális, gyermekvédelmi, ifjúság- és családügyi, gyermekek napközbeni ellátását célzó, továbbá kulturális szolgáltatások fejlesztése szerepel a céljai között. További előírás, hogy az igénylőnek rendelkeznie kell a Közép-magyarországi régión kívüli telephellyel (vagyis budapesti és Pest megyei székhelyű vállalkozások is kaphatnak kamatmentes kölcsönt, amennyiben más megyében működő telephelyüket vagy fióktelepüket szeretnék fejleszteni).

Még 600 millió forint vár gazdára

A kamatmentes kölcsön igénylési feltételeinek már eddig is sok vállalkozás megfelelt és jelentős az érdeklődés a még felhasználható, összesen közel 600 millió forintos keretre. Háziorvosok és fogorvosok eszközparkjának megújítása, egy új EKG-készülék beszerzése, vagy akár egy használt röntgen, ultrahang berendezés megvásárlása ugyanúgy fedezhető a kölcsönből, ahogyan finanszíroztak már belőle infúziós pumpa, nőgyógyászati lézer és fogorvosi szék, illetve kompresszor beszerzését.

A szociális ellátó intézményeknél ágyat, matracot, takarókat és párnákat, konyhai berendezéseket, a gyógyszertáraknál adagolót, az orvosi eszköz gyártónál pedig 3D-s nyomtatót vettek ebből az EFOP-kapcsolódású szektornak szóló kölcsönből, amelynek futamideje igazodik a beszerzett eszközök amortizációs idejéhez. A kölcsönből a vállalkozások munkatársaik szakmai fejlesztését, képzését is fedezni tudják, ám ennek aránya nem haladhatja meg a hitelösszeg 10 százalékát.

Az eddig folyósított EFOP-hitelek átlagos összege csaknem 5,9 millió forint. A jelenleg rendelkezésre álló, több mint 550 millió forintos keretből így várhatóan további száz vállalkozás igényeit lehet majd finanszírozni. Bár a hiteligényeket az MFB 2021. december elsejéig tudja fogadni, érdemes minél korábban gondoskodni a hitelkérelem benyújtásáról, hiszen bármikor kimerülhet a nulla százalékos kölcsön finanszírozását lehetővé tevő keret.

Az eddigi folyósított hitelek alapján az érintett vállalkozások körében a felsorolt lehetőségeken felül jellemző hitelcél volt a számítástechnikai eszközpark korszerűsítése és gépjármű vásárlása is, hiszen ilyen kedvező feltételekkel másutt nem jutnak hozzá finanszírozáshoz. Fontos megjegyezni azonban, hogy míg az EFOP-hitelből kisbusz, szállító jármű és teherautó vásárolható, személygépkocsi beszerzésére csak meghatározott feltételekkel igényelhető a kölcsön.

A folyósítás feltételeiről további információkat a www.palyazat.gov.hu oldalon és az MFB honlapján olvashatnak az érdeklődők.