Amellett, hogy a mini népszámlálás során a különböző állásokat presztízs szerint rangsorolták a megkérdezettek, a KSH-nak elmondták azt is, szerintük mely foglalkozások biztosítják a legmagasabb és legalacsonyabb fizetést - konkrét összegek nélkül. Valamint azt, hogy pusztán szubjektív meglátásuk szerint melyik állásokat tartják a leginkább alul- vagy túlfizetettnek.

Fölényben a politikusok

A legmagasabb fizetést a magyarok szerint a bankelnökök kapják, őket politikában érdekeltek követik: második helyre kerültek az uniós parlamenti képviselők, a harmadikra magyar parlamenti képviselők, a negyedikre az államtitkárok, az ötödikre pedig a politikusok. Utánuk jönnek a plasztikai sebészek, gyár-igazgatók és szállodatulajdonosok.

Melyik foglalkozás adja a legmagasabb fizetést?
HelyezésFoglalkozás
1.bankelnök
2.uniós parlamenti képviselő
3.országgyűlési képviselő
4.államtitkár
5.politikus
6.plasztikai sebész
7.gyárigazgató
8.szállodatulajdonos
Forrás: KSH (Mikrocenzus 2016)

Kiderült az is, hogy a magyarok szerint hol fizetnek a legkevesebbet. Kivétel nélkül képzettség nélküli foglalkozásokat soroltak ide a válaszadók, a szóban forgó állások takarítással vagy egy-egy tevékenység kiegészítését biztosítják. Például az elkészült áruk rakodásával vagy becsomagolásával foglalkozó embereknek tulajdonítottak alacsony fizetést. A magyarok szerint az utcaseprők keresnek a legrosszabbul, de a szórólaposztóknak, konyhai kisegítőknek is alacsonyabb fizetést tulajdonítottak a válaszadók.

A magyarok szerint melyik foglalkozás fizet a legrosszabbul?
HelyezésFoglalkozás
1.utcaseprő
2.szórólaposztó
3.takarító
4.konyhai kisegítő
5.segédmunkás
6.csomagoló
7.rakodómunkás
8.szemétszállító
Forrás: KSH

Szubjektív vélemény

A KSH szakemberei szerint a kutatásból kiderült, hogy az egyes foglalkozások társadalmi hasznossága és az azokkal elérhető kereset között húzódik meg a legnagyobb feszültség. Másképp fogalmazva rangsorolták abból a szempontból is, hogy egy-egy állás mennyire fizet jól ahhoz képest, hogy a társadalomnak milyen hasznot hoz. A leginkább alulfizetettek között vannak a mentősök, a kórházi ápolók, a bölcsődei gondozók és a tűzoltók is.

Ezek a leginkább alulfizetett foglalkozások
HelyezésFoglalkozás
1.mentős
2.kórházi ápoló
3.bölcsődei dolgozó
4.szociális gondozó
5.pék
6.óvónő
7.tűzoltó
8.dajka
Forrás: KSH (Mikrocenzus 2016)

Ugyanígy listázták a fordított helyzetet, vagyis azt, hogy a társadalmi hasznosság fényében mely állásokban fizetnek túlzottan. Itt szerepelnek a drogkereskedők mellett többek között a focisták és a prostituáltak. Valamint a politikusok, az országgyűlési képviselők és az uniós parlamenti képviselők is. A megkérdezett emberek szerint az alábbi állásokban fizetnek aránytalanul sokat:

Ezek a leginkább túlfizetett foglalkozások
HelyezésFoglalkozás
1.drogkereskedő
2.luxusprostituált
3.futballista
4.politikus
5.pornószínész
6.profi bokszoló
7.országgyűlési képviselő
8.uniós parlamenti képviselő
Forrás: KSH Mikrocenzus 2016