A tömeges, 2,8 millió egykori pénztártagot megmozgató ígéret hatására lényegében elvérzett a magánpénztári rendszer, alig maradt talpon néhány pénztár.

Sokak reményét táplálja, hogy az átvitt pénzük egyszer majd megjelenik a számláikon. A Magyar Nemzeti Bank rendre közli az átvitt magánpénztári vagyon mértékét, erre azonban - mint a jegybankban mondják - az uniós statisztikai előírások miatt van szükség: akkor számolják el az adott tagra jutó összeget, amikor nyugdíjba vonul. De a vagyon már nem áll rendelkezésre, az elment adósságcsökkentésre, vállalati tulajdonrészek növelésére - emlékeztet a portál.

Most a kormányzat felől jött egy újabb egyértelmű jelzés, hogy nem érdemes reménykedni. Rétvári Bence közlése szerint: "A társadalombiztosítási és a magánnyugdíjrendszer alapvető különbségéből adódóan a magánnyugdíjpénztári egyéni számlán felhalmozott összeg jóváírása a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrehozott egyéni számlán nem értelmezhető."

Rétvári arra utal, hogy vannak egyéni számlák, de azok csak arra szolgálnak, hogy a nyugdíj kiszámításához segítséget adjanak. A járandóságot a szolgálati idő és a kereset függvényében határozzák meg. A számla tehát a jogszerzésről ad tájékoztatást, pénzt azonban ide nem lehet feltölteni.

De az államtitkár szerint emiatt nem éri veszteség a visszalépőket: azzal kompenzálja őket a rendszer, hogy a teljes összegű járulékalapot figyelembe veszik majd a nyugdíjba vonuláskor. A magánpénztári időszak alatt ugyanis csak 75 százalékot fizettek a tagok az állami kasszába, a többi a pénztárakba ment. Rétváriék szerint az a rész is az államot illette volna, nem arról volt szó, hogy a szabadon felhasználható keresetéből fizette volna a tagdíjat a pénztártag. Így tulajdonképpen jogosan vette vissza az állam ezt az összeget - vonja le a tanulságot az mfor.hu.