Mivel a nyár közepén tetőzhet itthon a járvány, amit egy lecsengési szakasz követ, ami önmagában is el fogja vinni az egész nyári szezont - állapította meg Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke a rádióban.

Bár 2020. első két hónapja a szokásosnál jobban indult, márciusban a balatoni forgalom is teljes egészében beszakadt, és az augusztus lehet az első hónap, amikor ismét vendégek érkeznek. Mivel a Balaton turisztikai teljesítményének nagyjából fele keletkezik a főszezonban. így szeptember-decemberben nagyjából a korábbi évek forgalmának negyede, esetleg harmada realizálódhat.

A szakember várakozása szerint egyfajta átrendeződés is várható sok területen. Bár közel egyformán veszélyezteti a mostani időszak valamennyi balatoni szolgáltató, a legnehezebb helyzetben a szállásadók vannak, őket követik az éttermek és a kisebb szolgáltatok. De nem szabad megfeledkezni azokról az egyéni vállalkozókról sem, akik például vízibicikli-bérbeadással foglalkoznak, és számukra az egész szezon kieshet, ami számtalan további kérdést is felvet - tette hozzá Hoffmann Henrik.