A kormánypárti szavazók 10 százaléka szerint a korlátozó intézkedéseket csak akkor lehetne feloldani, ha már mindenki be van oltva - idézi a 24.hu az Idea Intézet felmérését. Az ellenzéki szavazóknak csupán a négy százaléka gondolja így. A válaszadók 21 százaléka szerint a korlátozó intézkedéseket 75 százalékos beoltottság esetén szabad feloldani. A felmérés a legutolsó szigorítás előtt készült.

A kormánypárti szavazók 57 százaléka csak 75 százalékos beoltottság esetén nyitna, és mindössze 16 százalékuk gondolta úgy, hogy már februárban enyhíteni lehetett volna. A kormánypárti szavazók 17 százaléka érzi úgy, hogy nincs elegendő információja ennek a kérdésnek a megválaszolásához, míg az ellenzékiek közül 27 százalék gondolja így.

Februárban a kormánypárti szavazók 55 százaléka értett egyet azzal, hogy azokra, akiknek védettségi igazolványuk van, ne vonatkozzanak a korlátozó intézkedések. Az ellenzéki szavazóknak viszont csak a 20 százaléka gondolta ezt, vagyis bár nagyobb arányban akartak nyitást, a társadalom kettéosztásával az oltás alapján nem értettek egyet. Hatvany százalékuk kimondottan ellenezte a kivételezést a beoltottakkal.

Az ellenzéki válaszadók nagy többsége, 78 százalék már februárban este 8 óráról későbbre tolta volna a kijárási tilalom kezdetét, a kormánypártiak közül viszont csak 34 százalék döntött volna így.