Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nemzetközi betegadatok alapján a 60 év alatti elhízottak kétszeres eséllyel kerülnek intenzív osztályra, a gépi lélegeztetésnél pedig még rosszabb a túlsúlyosak helyzete. Minden második elhízott koronavírusos beteg kórházi kezelésre szorul az USA-ban, és Európában sem sokkal jobb a helyzet Bedros J. Róbert a növekedés.hu-nak úgy fogalmazott:

az elhízott betegek esetében minden egységnyi testtömegindex-növekedés fokozza az intenzív ellátásban részesülők szövődményeit, azaz romlanak az életkilátásaik.

Mi okozhatja a problémát?

  • a magasabb hasűri nyomás miatt beszűkül a tüdőkapacitás,
  • a zsírszövettel terhelt mellkas nehezebben mozgatható lélegeztetőgéppel,
  • kérdés  az is, hogy hová lehet fektetni az elhízottakat, a 200 kg-nál súlyosabb betegekhez ugyanis már speciális teherbírású ágy válhat szükségessé, amely nem minden ellátó helyen található.

A mozgáshiányos életmód fokozza a szív- és érrendszeri, illetve a metabolikus betegségek kockázatát, magasabb a koleszterinszint, illetve az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség is gyakoribb, miközben az elhízás nagyobb kockázattal alakul ki - figyelmeztetett a főigazgató.

Az elhízás és a koronavírus közötti kapcsolatra számos adatbázisban találni bizonyítékot. Egy összesen 1591 intenzív osztályon kezelt beteg adatait feldolgozó olaszországi tanulmány szerint például az átlagosan 63 éves betegek leggyakoribb kísérőbetegségei a magas vérnyomás, a kardiovaszkuláris betegségek és a cukorbetegség voltak, ezzel szemben a tüdőbetegségek viszonylag alacsonyabb arányban képviseltették magukat.

Amerikai tapasztalatok szerint az intenzív osztályokra került fiatalabb betegek jelentős része elhízott volt.

Az adatokból egyértelműen kiderült, hogy a túlsúlyos koronavírusosok kortól függetlenül nagyobb veszélyben vannak.

A koronavírus és a túlsúly összefüggése a gépi lélegeztetési igény felmerülésekor is látható. A lélegeztetőgépre tett betegek 90 százaléka volt eddig erősen túlsúlyos. Vagyis: az elhízás súlyosságával arányosan, fokozatosan emelkedik a Covid fertőzés súlyossága is.

További részletek itt.