Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány tavaly november 11-től rendelt el kijárási tilalmat este 8 óra és reggel 5 között. A rendelkezést a webkamerák tanúsága szerint az emberek többsége betartja, nem is érdemes kockáztatni, hiszen a rendőrség fokozottan ellenőrzi a tilalom megszegőit, akik pénzbüntetésre számíthatnak.

A kérdés, hogy ez mennyire tartja vissza azokat akik egyébként is rosszban sántikálnak. Az autófeltörések például kevesebb kockázattal járnak azokon az üres utcákon ahol kamera híján csak a járókelőktől kellett eddig is tartani.

A rendőrségnek ugyan nincs részletes statisztikája az autófeltörések számának alakulásáról, van viszont egy bűnügyi térképük, ahol járásokra (Budapesten ez a kerületeket jelenti) lebontva lehet megnézni, az egyes bűncselekmény-típusok számát és területi eloszlását. Van 30, 60, 180 és 360 napos bontás.

Eszerint Budapesten 2019. december 20. és 2020. december 20. között 1 369 autófeltörés történt, ebből 330, vagyis közel a negyede a 2020. október 20. és december 20. között. Ez közel 8 százalékponttal magasabb, mint amennyi időarányosan indokolt lenne, ugyanakkor benne van a karácsonyi szezon is, amikor jellemzően aktívabbak a tolvajok. Persze 2020-al kapcsolatban nehéz bármilyen szabályt felállítani, hiszen a korábbiaknál többen vásároltak online, a 19 órás zárás előtt pedig a szokásosnál is nagyobb volt a tömeg boltokban és a plázákban.

A rendőrségi statisztikából az is kiderül, hogy például a miskolci járásban 28 autófeltörés volt a december 20-al végződő 12 hónapban, ebből pedig 11 történt az utolsó 60 napban. Időarányosan több autófeltörés történt Veszprém, Érd, Győr és Szeged járásában is, bár itt alig pár tucat ilyen esetet regisztráltak.

A kép forrás: Getty Images

Vannak kivételek is, Eger mellett például a 20 feltörésből mindössze 1 esett az utolsó két hónapra. A kecskeméti járásban - ahol országos összevetésben aránylag sok - 66 autófeltörés történt, az utolsó két hónap adata éppen 11 vagyis hatoda az évesnek.

Az autófeltörések számának emelkedését jelzi, hogy az Autóőrszem nevű applikációban - amelynek segítségével anonim módon, rendszám alapján lehet üzenni az appot letöltő és abba regisztráló autósoknak, megszaporodtak az olyan üzenetek, mint hogy "Sürgősen menj az autódhoz", vagy például "Betörték a szélvédődet/vezető oldali ablakot" - közölték lapunkkal az alkalmazás fejlesztői.

Más bűncselekmények száma csökkent

A gépkocsifeltörés valószínűleg azon kevés szabálysértések közé tartozik, amelynél a kijárási tilalom segíti az elkövetőket.

A Telex ugyancsak a rendőrség bűnügyi térképe alapján arról írt, hogy az olyan közterületi elkövetések, mint a lopás, a személy elleni erőszak és a lakásbetörés csökkent az elmúlt időszakban. (Ezek nem szorulnak különösebb magyarázatra, miután szinte mindenki az otthonában tartózkodik - szerk.)

Visszaesett az autólopások száma is, amely szintén érthető, hiszen 8 óra után ha valaki kocsival belebotlik egy rendőrautóba, akkor nagy valószínűséggel igazoltatni fogják. Egy lopott autóval meg könnyebb lebukni mint azokkal az értékekkel, amelyek az elkövető táskájában lapulnak egy korábbi autófeltörés után.