Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták közé tartozik az erdélyi kopó az egyik országgyűlési határozat értelmében. Simicskó István KDNP-s képviselő pedig annyira aggódik ezért a kutyafajtáért, hogy be is nyújtott egy törvényjavaslatot a védelmében.

Simicskó úgy lehetne megvédeni az erdélyi kopókat, ha a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvénybe ezeket az állatokat is bevennék mint lehetséges vadászkutyákat. A hatályos törvény alapján terelővadászat során használhatók hajtókutyák is, a 45 centiméternél magasabb marmagasságú kutyával folytatott vadászat nagyvad terelővadászatán a vadászat rendje megsértésének minősül.

A hatályos törvényben már szerepel egy nagyobb kutya, a magyar agár, amely szintén nemzeti kincsnek minősül. A képviselő szerint az erdélyi kopó adottságainak megőrzéséhez indokolt a fajta munkakészségének fenntartása, nagyvad terelővadászatán történő használatának lehetővé tétele.