Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly összesen 29,3 milliárd forint játékadó folyt be a költségvetésbe, ami az éves szinten tervezett 25,9 milliárd forintnak a 113 százalék - derül ki a Magyar Államkincstár adataiból. Ez minimális többlet 2017-hez képest, amikor 27,4 milliárd forint játékadóval gazdagodott a büdzsé, ellenben 2012-höz képest - amióta a nyerőgépeket csak játékkaszinóban lehet működtetni - még mindig jelentős zsugorodás, hiszen akkor még 52 milliárd forintnak örülhetett az államkassza.

Bár a szerencsejáték-piacot és annak törvényi szabályait a váratlanul elhunyt Andrew G. Vajna számára kedvezően alakították át, a milliárdos üzletember kaszinói csak csekély mértékben járulhattak hozzá a játékadó bevételek szaporításához. Vajna kaszinós cége, az LVC Diamond Kft. jelenleg öt budapesti kaszinónak (Sofitel, Corvin, Atlantis, Tropicana, Átrium) a koncessziós jogát birtokolja. Még 2017 szeptemberében Andy Vajna két kaszinóüzemeltető cége egyesült: az LVC Gold Kft. beolvadt az LVC Diamond Kft.-be. A két cégnek együtt 24,6 milliárd forint árbevétele volt 2017-ben. A tavalyi számok még nem ismertek.

A játékkaszinó játékadója - ideértve a játékkaszinóban üzemeltetett pénznyerő automatát is - ha az adóévben elért tiszta játékbevétel összege 0-10 milliárd forint között van 30 százalék, 10 milliárd 1 forinttól 3 milliárd forint és a 10 milliárd forinton felüli rész 10 százaléka. A szerencsejáték-szervező a tárgyhavi adó összegéből az általa a tárgyévre megfizetett koncessziós díj egytizenketted részének összegét pedig levonhatja. Vagyis a 24,6 milliárd forint árbevétel után 4,4 milliárd forint lehetett a játékadó, amiből viszont levonható volt a koncessziós díj, ami 2017-ben a kaszinós cégek beszámolói szerint 3,8 milliárd forint volt. Így csak 600 millió forint maradt meg a játékadóból.

Másnak nem üzlet a kaszinó?

Bár a törvényi szabályozás szerint 11 koncesszió osztható ki, mégis csak 10 kaszinó működik ma Magyarországon. Az utolsó szabad koncessziós hely (5 kaszinó lehet Budapesten és Pest megyében, három Nyugat-Magyarországon és ugyancsak három Kelet-Magyarországon) megszerzésében egyelőre annak ellenére senki nem lát üzletet, hogy a non-stop üzemelő többi kaszinó jelentős profitot termel a tulajdonosainak.

Tavaly októberben írt arról az mfor.hu, hogy hamarosan egy győri ügyvéd lesz a második legnagyobb kaszinótulaj Magyarországon. A cégadatok szerint ugyanis 100 millió forint jegyzett tőkével 2018. február 7-én alakult meg győri székhellyel a Casino Win Miskolc Kft., melynek főtevékenysége szerencsejáték, fogadás. Tulajdonosa a győri és pécsi kaszinók koncesszióját is elnyerő, a Rákosfalvy Zoltán által tulajdonolt Treff-Klub Kft. A portál cikke szerint így minden jel arra utalt, hogy a Treff-Klub viheti a miskolci kaszinót is. A Szerencsejáték Felügyelet viszont azt közölte a Napi.hu-val, hogy Miskolc megyei jogú város közigazgatási területén játékkaszinó működtetésére engedélyt nem adott ki, ilyen engedély iránti kérelem a hatósághoz nem is érkezett.