Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén októberben 6 milliárd forinttal nőtt a költségvetési intézményként gazdálkodó kórházak tartozása, az adósságállomány így a szeptember végi 58 milliárd forintról 64 milliárdra gyarapodott - derül ki a Magyar Államkincstár friss adataiból. A késedelmes kifizetés a beszállítók létét és az eszközellátást is veszélyezteti - számolt be nemrégiben a Napi.hu.

A Népszava szerint az intézmények tartozása havonta 10-20 százalékkal nő. A szokásos év végi eladósodás ezúttal a szokásosnál is nagyobb tanácstalanságot váltott ki az intézmények vezetőiből, hiszen a hiányzó összeg mintegy húsz százalékkal nagyobb a tavalyinál, másrészt a korábbi években ilyenkor már látni lehetett, hogy a kormány mit kezd a helyzettel.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere ezzel kapcsolatban az InfoRádiónak azt mondta: a Pénzügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felmérte az eladósodások okait, eszerint körülbelül 30 százalékban a kórházmenedzsment tehető felelőssé, ugyanakkor a kórházi tevékenység kedvezőtlen portfóliója - tehát traumatológia, sebészeti-, intenzív kezelések és másoknak a művelése - jelenti leginkább az eladósodás okait, valamint a kedvezőtlen intézményi struktúra.

Nyilvánvaló, ahol a probléma, ott kell beavatkozni

- tette hozzá a miniszter a rádiónak nyilatkozva. Szavai szerint és ennek megfelelően alakulnak majd a soron következő időszak döntései.

Banai Péter Benő, a pénzügyi tárca államháztartásért felelős államtitkára szerint gyakorlati példák is bizonyítják, hogy a kórházak menedzsmentjei igenis, felelősek a kórházi adósság újratermelődéséért. A politikus a Nézőpont Intézet konferenciáján úgy fogalmazott: menedzsmentváltással egyensúlyi gazdálkodás érhető el a kórházakban úgy, hogy a szolgáltatási színvonal is megmarad.

Az biztos, hogy az államnak helyt kell állnia a fenntartásában lévő intézmények kapcsán, de arról egyelőre még nincs döntés, hogy a kormány mikor és milyen feltételek mellett rendezi a kórházak adósságát - mondta az államtitkár a rádiónak.