Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a kialakult koronavírus-járvány következményei az idős társaink körében okozzák a legsúlyosabb hátrányokat. Soraikból kerül ki az áldozatok többsége, közöttük van a legtöbb anyagi kiszolgáltatott, őket sújtja leginkább a bezártság és a magány - olvasható a NYPOE közleményében.

A szervezet a következőket ajánlja a kormányzatnak:

  • A csaknem 1,3 millió gondozást igénylő 65 év feletti idősek érdekében biztosítsanak plusz forrásokat a települési önkormányzatok részére.(idősek otthona, házi segítésnyújtás és az otthonápolási szolgáltatások feltételeinek javítása)
  • A magányosan élő több mint 600 ezer nyugdíjas számára - a korlátozások feloldása mellett - tegyék lehetővé az "egyszeri méltányossági nyugdíjsegély" kifizetését.
  • Azon 60 év feletti munkavállalónak, akik a vészhelyzet kialakulása miatt elveszítik a munkájukat, lehetővé kell tenni a korhatár előtti nyugdíjba vonulás lehetőségét. (Ezt már az MSZP is szorgalmazza.)
  • A NYPOE támogatja a különböző társadalmi szereplők által, az idősek érdekében megfogalmazott javaslatokat, így: a vegyes indexálás bevezetésére, az előrehozott kiegészítő nyugdíj kifizetésére, az alacsony nyugellátásban részesültek kiemelt támogatására és az egészségügyi dolgozok prémium kifizetésére vonatkozó kezdeményezéseiket.