Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kocsiba való gyereküléseket vizsgálták egy nemzetközi fogyasztóvédelmi teszten, amelyben Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) és a német ADAC autóklub is részt vett.

A TVE és a nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel közös - az International Consumer Research and Testing - által felügyelt vizsgálatban 17 márka 86 gyerekülése szerepelt, amelyek a magyarországi boltokban is kaphatók.

Mit néztek?

A laboratóriumi teszt során többek között azt nézték, hogy a gyerekülések mennyire nyújtanak biztonságot a gyerekeknek frontális vagy oldalirányú ütközésnél: elmozdul-e a gyerekülés, kifordulhat-e belőle benne ülő, milyen erő éri a gyerek fejét, mellkasát, nyakát. Azokat a termékeket, amelyek több korosztálynak készülnek, kisebb és nagyobb próbababákkal is ellenőrizték. Habár a tesztelt gyerekülések megfelelnek a hivatalos biztonsági előírásoknak, a fogyasztóvédelmi szervezetek ennél szigorúbb szempontok alapján rangsorolják a termékeket.

Miért kell fizetni a teszt eredményeiért?

A Napi.hu szerkesztőségi blogja, a Buksza nem kap pénzt, jutalékot vagy egyéb juttatást a teszt készítőitől. A Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján elérhető tesztért, tesztekért - amelyekbe beletartozik a konkrét termékek eredménye - pedig azért kell fizetni, mert a teszt megrendelőjének és jogtulajdonosának, az International Consumer Research and Testing Ltd.-nek ez az előírása. A gyártóktól független nemzetközi ICRT (International Consumer Research & Testing) hálózat világszerte fizetős tesztekkel segít a vásárlóknak. Az ICRT egységesen kidolgozott módszertan és szempontrendszer alapján készíti a teszteket akkreditált laboratóriumokban. Egy-egy termékteszt nemzetközi szinten zajlik, amelyeket a Tudatos Vásárlók Egyesülete tesz magyarul is elérhetővé és az adott termékek magyarországi árát is publikálja, ha azok megtalálhatóak a piacon. A mostani teszt eredményei ezen a linken keresztül vásárolhatók meg.

A gyerekülés-vásárlásnál főként a kezdő szülők hajlamosak túlköltekezni, bízva abban, hogy a drágább termékek jobbak a baba számára. A Tudatos Vásárlók Egyesületének számos tesztje azonban azt mutatja, nem csak az árra kell figyelni. A tesztben a legkisebbeknek, vagyis a 0-13 kilogrammos gyerekeknek szánt üléseknek csak közel a fele kapott 4 vagy ennél jobb pontot a biztonságra a 0-tól 5-ig terjedő skálán, az áruk pedig 50 ezer és 200 ezer forint között mozog. A kevésbé biztonságosak is 30 és 150 ezer között kaphatók.

A nagyobb gyerekeknek szánt (36 kilogrammig), a lista élén végzett biztonságosabb ülések között is elég széles a spektrum ár alapján: 35 ezer forinttól akár 100 forint fölötti összeget is elkérnek értük. Szülőként fontos szempont lehet, hogy mennyire könnyen használható a gyerekülés, főleg ha két autóban használják azt, így gyakran átrakni az egyikből a másikba. Ebből a szempontból alig néhány termék kapott csak kiemelkedően jó (4 -nél magasabb) illetve kiemelkedően rossz (2-nél gyengébb) pontot, a termékek zöme a középmezőnyben végzett. Általánosságban elmondható, hogy inkább a kisebbeknek szánt ülésekkel gyűlik meg a felnőttek baja, azokat macerásabb pakolni, beállítani, becsatolni - áll a TVE tesztről szóló összegzésében.

Rákkeltő hatású vegyi anyagok néhány üléshuzatban

Fontos kérdés a biztonság mellett az is, hogy a gyerekülések tartalmaznak-e egészségre káros vegyi anyagokat, például policiklusos aromás szénhidrogéneket (PAH), ftalátot, fenolokat, formaldehidet vagy égésgátlókat. Ezek a potenciálisan rákkeltő, mutagén, hormonrendszert károsító anyagok az autós gyerekülés huzatában fordulhatnak elő, és a bőrrel érintkezve bejuthatnak a gyerekek szervezetébe.

A gyerekülések nagy részénél a laborvizsgálat során alig mutattak ki egészségre káros vegyi anyagot, a 86-ból mindössze 3 termék volt, amelyikben magasabb értéket mértek.

Mekkora gyerekülést érdemes venni?

Bár akadnak olyan gyerekülések, amelyek 0-36 kilós gyereknek szántak a gyártók, azaz, újszülött kortól 150 cm-ig ugyanazt az ülést lehet
használni. A fogyasztóvédők tesztjei szerint viszont ezeknek az üléseknek a hátránya, hogy általában kevésbé biztonságosak, mivel eleve nagyobb gyerekekre van kialakítva. A gyártók ezt úgy küszöbölik ki, hogy kiegészítő szűkítő ülést adnak a kisebb babákhoz. Ennek viszont gyakran a használhatóság látja kárát, az ilyen ülések gyakran nehezek, és nehézkesen mozgathatók.

Ha valaki nem szeretne 2-3 évente új ülést venni, akkor érdemes az újszülöttnek bébihordozót választani és majd csak 1-1,5 éves kor után (13 kg vagy 90 cm fölött) váltani egy együtt növő típusra, amit 12 éves korig vagy 150 cm magasság eléréséig lehet használni.