Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétfőn, február 20-án folytatódik az idei emlékérmeprogram: Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulójára egy 10 ezer forintos ezüstből és egy 2 ezer forintos színesfémből készült emlékérme kerül forgalomba.

Az új, 24 grammos érméket Kereszthury Gábor tervezte és mindkét verzióból 5000 ezer darabot bocsát ki a jegybank.

Nem érdemes velük fizetni

Bár az emlékérmékkel elvileg bárhol lehet fizetni a névértéküknek megfelelően, mivel törvényes fizetőeszköznek minősülnek, a művészeti értékűk, valamint a nemesfém- és színesfém-tartalmuk miatt nem érdemes erre használni azokat.

A magyar jegybank továbbmegy: az emlékérmék napi fizetéseknél való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartja. Az emlékérmék ugyanis - az egyedi kivitelezés és korlátozott példányszám mellett - pont azzal őrzik meg különleges értékközvetítő szerepüket, hogy nem vesznek részt a napi vásárlásokban.

Régóta ott vannak az emlékérméken

A Magyar Nemzeti Bank kezében lévő Magyar Pénzverő tájékoztatója szerint magyar festőművészet kiemelkedő alakjai nem először kerülnek emlékérmére. A Magyar Festők sorozat 1976-ban indult, az első három emlékérmén a magyar festészet három nagy alakja: Szinyei Merse Pál, Derkovits Gyula és Munkácsy Mihály szerepelt 200 forintos névértékű ezüst formájában.

A sorozat 1977-ben folytatódott újabb három emlékpénzzel, ezeken Rippl-Rónai József, Mányoki Ádám és Csontváry Kosztka Tivadar jelent meg, szintén 200 forintos névértékkel. 1983-ban Czóbel Béla születésének 100. évfordulója alkalmából 100 forintos címletű színesfém emlékérme készült, 2014-ben jelent meg Spányi Béla tájképfestő emlékezetére ezüst emlékérme és annak színesfém változata. Csók István tiszteletére 2015-ben került kibocsátásra emlékpénz, szintén 10 ezer forintos ezüstből és 2000 forintos színesfémből készített változatban.