Az Árpád-házi Szent Piroska tiszteletére készült - január 18-án - megjelent emlékérme után máris jön a következő.

Egy 10 és egy 2 ezer forintos érme

Várhatóan január 28-án hétfőn bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank a Benczúr Gyula (1844-1920) festőművész születésének 175. évfordulójára készített érmét, amelyet Horváth Andrea tervezett. A Benczúr-érmékből két változat kerül piacra: az ezüstből készült érme névértéke 10 ezer forint, a színesfémből gyártott érméé pedig 2 ezer forint, mindkettőből 5-5 ezer darab lesz.

Benczúr Gyula már életében elismert és köztiszteletben álló festőművész volt. 1906-ban a főrendiház örökös, 1910-ben a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja lett. Az első magyar művészképző, a Benczúr-mesteriskola alapítója, és haláláig igazgatója. A romantikus festészet kiemelkedő alakja, leginkább monumentális történelmi témájú festményei tették híressé.

Nem vásárlásra valók

A Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott emlékérmék törvényes fizetőeszköznek számítanak, azaz névértéken bárhol lehet velük fizetni, de a nemesfém- és színesfém-tartalmuk, valamint a művészeti értékük miatt nem erre valók.

Sőt, a Magyar Nemzeti Bank szerint az emlékérmék mindennapos fizetéseknél való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartja. Az emlékérmék  ugyanis - az egyedi kivitelezés és korlátozott példányszám mellett - pont azzal őrzik meg különleges értékközvetítő szerepüket, hogy nem vesznek részt a napi vásárlásokban.