Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szerdán a magyar állam számára még elfogadhatatlan volt az EU és Svájc közötti megállapodás szövege, pénteken viszont fordulat következett: a változatlan szöveg mégiscsak hirtelen megfelelő lett a magyar kormány számára - mondta három diplomáciai forrás a Politicónak. A nagykövetek végül aláírták az Európai Tanács döntését.

Az ominózus határozat egyebek emellett a "vonakodó" svájci kormányt igyekezett volna arra ösztönözni, hogy a már december óta az asztalon lévő, EU-val fennálló viszonyról szóló új keretmegállapodást fogadja el végre. A magyar kormány viszont a migrációról szóló paragrafus miatt emelt kifogást az egyébként minden más tagállamnak megfelelő szöveg ellen.

Hogy ne legyen teljes arcvesztés, a magyar kormány a legenyhébb módját alkalmazta annak, hogy elhatárolja magát a közös nyilatkozattól, azaz egy nyilatkozatot tett, amelyet a pénteki jegyzőkönyvbe is belefoglaltak.

Magyarország úgy látja, hogy az EU-Svájc együttműködés a nemzetközi migráció terén nincs hatással a tagállam migrációval kapcsolatos nemzeti döntéseire és politikáira, beleértve a globális szintű migráció terén tett együttműködésére vonatkozó politikáját is

- idézi a Politico a jegyzőkönyvben szereplő záradékot.

Mi történhetett?

A Politico szerint az történhetett, hogy Magyarország semmi mást nem akart, mint jelentős politikai tőkét kovácsolni az egyezmény blokkolásából, csakhogy Budapest legközelebbi szövetségesei is értetlenül álltak az inkább ártatlan határozat blokkolása előtt.

Most, hogy a magyar kormány visszakozott, az Általános Ügyek Tanácsának keddi ülésén várhatóan elfogadják a határozatot.