Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A koronavírus-járvány átrendezte a boltok eredeti menetrendjét. A márciusi hegymenetet áprilisban hullámvölgy követte a kiskereskedelemben, a május pedig viszonylag egyenletesen alakul eddig - derül ki a KSH előzetes, az online pénztárgépek adatain alapuló grafikonjából, amely a kiskereskedelmi és vendéglátóipari egységek napi forgalmát mutatja.

A grafikonról az látszik, hogy a március 15-ét követő napokban nagyon megugrott a kiskereskedelmi forgalom, az egy évvel korábbinak a másfélszeresét hagyta a boltokban a lakosság, részben a járvány miatti felhalmozások miatt.

Kép: A nyugta és egyszerűsített számla bruttó összegének változása 7 napos gördülő átlaggal számolva (előző év = 100%)  - Forrás KSH

Jól látszanak a kijárási korlátozások a statisztikán: áprilisban az egy évvel korábbihoz képest alacsonyabb volt a forgalom. Április 15. és 20. között az egy évvel korábbi felére csökkent, ami a korlátozások mellett feltehetően azzal magyarázható, hogy tavaly ezekre a napokra estek a húsvéti bevásárlások. Ahhoz képest pedig gyengébb volt az idei forgalom. Kiderül az is a KSH-grafikonjából, hogy május első felében már nem voltak jelentősebb kilengések, de jellemezően az egy évvel korábbinál alacsonyabb szinten stabilizálódott a forgalom.

Miközben a kiskereskedelem közel van a tavalyi teljesítményéhez, a KSH grafikonján jól látható a vendéglátás összeomlása. Március 10-én még a tavalyi szint felett volt a vendéglátóipari egységek napi forgalma, 10-15 nap alatt viszont az egy évvel korábbihoz képest jóval több mint 50 százalékkal csökkent, május közepére sikerült a 2019-es szint felére felzárkózni.