Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy rakás dolog mellett a foglalkozások megítélését - presztízsét - is vizsgálta a KSH a legutóbbi mini népszámlálás során 2016-ban, most pedig megjöttek az eredmények. Érdekes listák következnek.

A foglalkozások presztízsének mérése egyébként nem egyszerű, ahogy az elemzés is említi, a szakirodalomban is vita tárgya, hogy ez a szubjektív szempont szerinti megoszlás mennyiben tér el a többi rangsortól, például a jövedelmek alapján felállítottaktól vagy a termelésben elfoglalt pozíciók sokfélesége alapján készített listáktól.

Mit néztek?

A foglalkozások presztízsénél a következő öt szempont alapján történt a rangsorolás:

  • Mennyit lehet keresni az adott állással?
  • Mekkora hatalom, befolyás jár vele?
  • Mennyit kell tanulni hozzá?
  • Mennyire hasznos a társadalom számára?
  • Az adott foglalkozás mennyire vonzó vagy divatos manapság?

Toplista

Az állásokat 1-től 15-ig lehetett osztályozni, a legalacsonyabb értékhez tartozik a legnagyobb presztízs, a legmagasabb pontszámhoz pedig a legalacsonyabb. A végeredményből kiderül, hogy a magyarok szemében kórházigazgatói állás viszi a prímet. Második helyen állnak az egyetemi rektorok, a harmadikon, a sebészek, a negyediken pedig a gyerekorvosok.


A legnagyobb presztízsű állások
HelyezésFoglalkozásPresztízs (pontszám)
1.Kórházigazgató3,06
2.Egyetemi rektor3,12
3.Sebész3,21
4.Gyermekorvos3,3
5.Egyetemi oktató3,4
6.Bankelnök3,44
7.Főügyész3,48
8.Bíró3,49
9.Körzeti orvos3,53
10.Gyárigazgató3,91
Forrás: KSH, Mikrocenzus 2016  - Az alacsonyabb pontszám magasabb presztízst jelent


Az első ötvenben szerepelnek többek között a fogorvosok, gépészmérnökök, építészmérnökök, vegyészmérnökök, közgazdászok, közjegyzők, tűzoltóparancsnokok, programozók, matematikusok.

A sor vége

A legrosszabb helyekre pedig a prostituáltak, utcaseprők, drogkereskedők és pornószínészek kerültek.

A legalacsonyabb presztízsű állások
HelyezésFoglalkozásPresztízs (pontszám)
1.Utcai prostituált13,82
2.Utcaseprő13,24
3.Sztriptíztáncos13,04
4.Pornószínész13,03
5.Szórólaposztó13,02
6.Drogkereskedő12,96
7.Luxusprostituált12,75
8.Segédmunkás12,49
9.Szemétszállító12,48
10.Takarító12,47
Forrás: KSH, Mikrocenzus 2016 - A magasabb pontszám alacsonyabb presztízst jelent.

Hol vannak a politikusok?

Az elemzés utal rá: előzetesen a különböző szakértői várakozások azt valószínűsítették, hogy elsősorban a politikához köthető foglalkozások kerülnek a legjobb helyekre, ám a top 10-ben nincs ilyen állás.

Az is tény ugyanakkor, hogy a vizsgált 173 foglalkozást osztályoz lista felső harmadába kerültek a politikai jellegű foglalkozások: az diplomaták a 15. helyet szerezték meg, az uniós parlamenti képviselk a 24., az államtitkárok a 25., az országgyűlési képviselők pedig a 33. helyen zártak.

Mi a divat?

Az öt szempont között szerepelt az, hogy mennyire népszerű egy-egy állás. Ha csak ez alapján kell listázni, akkor divatos állása van a plasztikai sebészeknek, a tévés műsorvezetőknek, az ügyvédeknek és a marketingmenedzsereknek. Ide sorolták még a magyarok a közgazdászokat, programozókat, bankelnököket és a fogorvosokat is.

Nem tartották divatosnak viszont a következő foglalkozásokat: utcaseprő, szemétszállító, segédmunkás. Ahogy az utcai prostituált munkáját sem.