Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat kimondja, hogy a Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában levő, Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. ingyen az állam tulajdonába kerül.

Az indok: az önkormányzat így láthatja el a jogszabályba foglalt közfeladatait.

A társaságot a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek február 10-ig kell átvilágítania, erre a kormány 30 millió forintot biztosított. Az állami tulajdonba vétel február 28-ig valósul meg, akkortól a tulajdonosi jogokat a Nemzeti Sportközpontok gyakorolja.

A Napi.hu is többször foglalkozott a 2017-ben átadott, 9 milliárd helyett 15 milliárd forintból felépült szombathelyi stadion fenntartásával. A régi stadion éves üzemeltetése 300 millióba került, amit nagyrészt az önkormányzat állt.

Az új stadionra 2017-ben 10 évre 5,7 milliárd forintért keresett üzemeltetőt a Haladás Kft., de a közbeszerzés eredménytelen lett, mivel csak drágább ajánlatok érkeztek. Miután nem találtak üzemeltetőt, 2018-ban lemondott Rácz-Racker Viktória, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Noprofit Kft. ügyvezetője.

Az önkormányzat nem tudta vállalni egészében a megemelkedett üzemeltetési költségeket, ezért került a stadion most állami tulajdonba. A legutóbbi választások után ellenzékivé lett városban a kampányban is szerepelt a stadion ügye.