Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Országgyűlés 2020. július 3-án fogadta el a központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényt, amely módosítja a kisadózó vállalkozások tételes adózására (kata) vonatkozó szabályozást is - áll Áder hivatalának közlésében.

Az elmúlt napokban három szakmai szervezet kérte, hogy a törvényt megfontolásra küldjem vissza az Országgyűlésnek. A kezdeményezők szigorúnak, indokolatlannak minősítették a szabályozást, ami - véleményük szerint - túl nagy terhet ró a "katás" vállalkozókra. A vírusválságot követően a gazdaság élénkítése idején különösen fontos, hogy többletterhek ne nehezítsék a vállalkozók életét, ezért a törvénnyel kapcsolatos kritikát különös gonddal vizsgáltam meg.

A törvénymódosítás most ezt a jogszabályi kiskaput zárja be úgy, hogy a több mint 300 ezer kisadózó semmiféle változást nem fog tapasztalni. A korábbihoz képest nem kell több adót fizetniük - áll az elnöki hivatal tájékoztatásában.

Új szabály, ha egy kifizető ugyanabban az évben a kisadózó vállalkozásnak 3 millió, forintot meghaladó összegű bevételt juttat, akkor a 3 millió forint feletti bevételrész után 40 százalékos adót kell fizetni.

Az adót főszabály szerint a kifizető szerv és nem a vállalkozó fizeti, egyedül a külföldi kifizetőtől származó bevétel után fizeti az adózó a 40 százalékos adót.

Ha valaki mégis úgy gondolná, hogy számára ez az egyszerűsített adónem már nem a legkedvezőbb, akkor számos egyéb adózási mód közül választhat

- közölte Áder János hivatala.