A kormánynak elő kellene terjeszteni a egy normális költségvetést 2021-re, mert ami most van érvényben, teljesen értelmetlen, semmire sem alkalmas - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke a parlament költségvetési bizottságának csonka ülésén - írja a Népszava. A meghívott kormánytagok és fideszes képviselők távolmaradását Szűcs Lajos, a testület fideszes alelnöke azzal indokolta, hogy a kormány rendszeres tájékoztatás adott a 2020-as költségvetési folyamatokról.

Tavaly az engedélyezett 367 milliárd forinttal szemben 5548 milliárd forint lett az államháztartás hiánya. Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár szerint jelenleg az alacsony kamatkörnyezet támogatja a 25 éves csúcsra jutott államadósság finanszírozását, de nem tudjuk, hogy mi lesz 2021-2022-ben. A szakértő várakozásai szerint a következő hónapokban, években elindul világgazdaságban a kamatok emelkedése, emiatt a jövőben nőni fog az államadósság finanszírozásnak költsége.

László Csaba, egyetemi tanár, volt pénzügyminiszter szerint a kormány a tavalyi költésekbe már 2022-es kampányígéretek egy részét is beletette. Ilyen a 13. havi nyugdíj visszaépítése és a 25 éven aluliak szja-mentessége. Ezeket a programokat addig kellett elindítani, amíg a járvány miatt felfüggesztett költségvetési szabályoknak köszönhetően el lehetett fogadtatni az EU-val.

A konzultáció résztvevői közül többen is bírálták, hogy a 2020 költekezések nagyobb részét olyan beruházások - stadionok, nagy infrastruktúra-fejlesztések - tették ki, amelyeknek kérdéses a megtérülése. A tavaly kiosztott beruházási pénzek 2-3 évig parkolnak a kedvezményezetteknél, mire értéket teremtenek.

A volt jegybankelnök szerint a döntések ilyen mértékű centralizálásra 50-60 éve nem volt példa Magyarországon.

Vértes András szerint pedig érthetetlen, hogy a kormány miért ragaszkodik a jelenlegi helyzetben teljesen abszurd 3 hónapos munkanélküli ellátáshoz. Ennek emelni kellene az idejét, ráadásul még politikai hozadéka is lehetnek a Fidesz számára. A GKI elnöke szerint ezért is lenne szükség a 2021-es költségvetés újratervezésére.