Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Főtáv észak-budai fűtőművében felújítás folyik, ennek része a létesítmény kéményének rekonstrukciója, miután több mint 45 éves, 203 méter magas kémény (amely a főváros legmagasabb építménye is) betonszerkezetén ugyanis az utóbbi időkben megjelentek a betonkorrózió jelei - tájékoztatta a Telexet a távfűtő műveket is magában foglaló Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.

Az alsó, 50 méteres részen jelenleg az alapozó anyag felvitelét végzik, ami átmenetileg fehéres külsőt ad a homlokzatnak, írta a társaság. Az utolsó, záró réteg színe azonban hasonlóan szürke lesz, mint az eredeti betonfelület színe. A tervek szerint a felújított kéményt 2022 első negyedévében adják át.

A hatalmas óbudai távhőkémény 1999-ben már egészen közel került ahhoz, hogy két művész színesre fesse. Nagy Lantos Marianna és Nagy Lantos Balázs „Lépcső az új évezredbe” címet viselő festménye beterítette volna a kémény teljes, csaknem tízezer négyzetméteres felületét, ezzel bekerült volna a Guinness rekordok könyvébe.

Tarlós István akkori óbudai polgármester azonban vétót emelt az ügyben. Erre a művészek egy, a klasszikus épületábrázolás szempontjai alapján készült tervvel álltak elő, ám ez sem győzte meg a döntéshozókat, így maradt a szürke szín.