A hét közepén jelentősen emelkednek majd a hazai üzemanyagárak.

A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 10 forinttal emelkedik, a gázolajért pedig bruttó 7 forinttal kell majd többet fizetnie a benzinkutaknak - adta hírül a Holtankoljak.hu.

Ez az árváltozás vélhetően a kiskereskedelmi árakban is megjelenik, annak ellenére, hogy továbbra is él a 480 forintos ársapka. Ezzel újra a kutak kiskereskedelmi árrése csökken - állapította meg a portál.

Várható volt

A múlt héten jelentősen emelkedett ugyanis a Brent típusú olaj ára: már 75 dollárra emelkedett a hordónkénti ár mostanra, ez mintegy 6 százalékos növekedést jelent.

Eközben a forint árfolyama jelentősen nem változott a dollárral szemben, így ez a tényező nem tud jelentős hatással lenni a hazai üzemanyagárak alakulására.

A kettő eredményeként következte a Viszont az olaj árának emelkedése miatt újra nőtt a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

Mindez érdemi változást jelent az egy héttel korábbihoz képest, mivel december 8-tól, szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is jelentősen csökkent. A 95-ös benzin ára bruttó 15 forinttal került majd kevesebbe, a gázolaj ára pedig bruttó 10 forinttal csökkent. (Ráadásul már december 3-tól is jelentős csökkenés volt az üzemanyagok nagykereskedelmi árában, ez mindkét üzemanyag fajta esetén bruttó 11 forintot jelentett.)

A múlt heti újabb árcsökkentés valamilyen mértékben már a töltőállomások kiskereskedelmi áraiban is megjelent és egyes kutak a hatósági ársapkaként, november 15-től kezdve három hónapra bevezetett 480 forint alá vitték áraikat.