Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt egy évben az alapanyagköltségek 130-150 százalékkal emelkedtek meg a sütőiparban, az ágazati szereplők energiaköltségei pedig a 10-11-szeresükre növekedtek – vázolta a szektor nehézségeinek fő okát a Magyar Pékszövetség alelnöke Fülep Zsolt, aki a Balmaz Sütöde Kft.-t is vezeti.

Jelenleg azt a látom, hogy a legtöbb sütőipari cég kivár, s megpróbálja igénybe venni a kormány által meghirdetett energiaár-támogatást, hogy azzal levegőhöz jusson és túléljen - tette hozzá.

A szaküzletet is üzemeltető vállalkozások némileg könnyebb helyzetben vannak, mert amellett, hogy a klasszikus termékkört – kenyeret, kiflit, zsemlét, kakaós csigát, buktát és pogácsát – beszállítják a kereskedőkhöz „meglehetősen akciós áron”, a saját boltjukban, boltjaikban is meg tudnak jelenni egy széles árukínálattal, s ott más áron és minőségben tudják kínálni a portékát - magyarázta.

A pékségek száma az elmúlt időszakban jelentősen nőtt, viszont az energiaár-emelkedéssel ez a lendület teljesen megtört, most inkább az a jellemzőbb, hogy a vállalkozások a már meglévő üzleteiket korszerűsítik, átalakítják, hogy ki tudják gazdálkodni a rezsiköltségeket.

Újabb és újabb áremeléseket nem igazán tudnak meglépni, mert az már a fogyasztás drasztikus csökkenésével járna.

- mondta a lapnak.