Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elsőként a Napi.hu számolt be arról, hogy Garancsi István érdekeltsége, a Market Asset Managament Zrt. több milliárd forintért építene filmstúdiót az amerikaiaknak Budapest és Szentendre között. Akkor a városvezetés azt ígérte, hallgatnak a város lakóira, nem nyúlnak át a fejük fölött, az lesz, amit ők akarnak.

Éppen ezért a lakossági fórum mellett közvélemény-kutatást is tartottak július első felében, amely arra mutatott ár, hogy megosztottak a budakalásziak, nehéz helyzetbe hozva ezzel a döntéshozókat.

A 26 hektáros filmstúdió terve nem titkolt, még csak nem is agyonhallgatott: 10 megkérdezettből 9 tud róla. 

A megkérdezettek 39 százaléka inkább nem támogatja a beruházást („elutasítók”), 28 százalék többé-kevésbé támogatja („hezitálók”), 33 százalék pedig inkább vagy teljes mértékben támogatja („támogatók”) – összegzik a felmérés eredményét a város honlapján. Azaz valamivel többen ellenzik, mint támogatják a nagyszabású beruházást, de túl nagy úgymond a „mérleg nyelve”, vagyis azoknak a tábora, akik hezitálnak.

Érdekes, hogy a 18-29 évesek kétharmada és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők több mint fele támogatja a beruházás megvalósítását, míg az idősebbek és az alapfokú végzettségűek nagyobb arányban ellenzik azt.

Augusztus elején rendkívüli ülésen dönt a budakalászi képviselő-testület a filmstúdió sorsáról. Ami azt illeti, nem lesz könnyű dolga a képviselőknek, mert a lakosság nem adott egyértelmű útmutatást. Mivel egy zöld beállítottságú civil egyesület vezeti a várost, nincs együttszavazási kényszer, sem pártutasítás, a képviselők a lelkiismeretükre hallgatva hozhatják meg a Budakalász jövőjét nagyban befolyásoló döntést. Maga a filmstúdió zöld területen, a település határában, a Lupa-tó mellett, az Omszki-tó és a Duna-part közelében épülne.

Varga Zsolt