A Spar után az Auchan is lépet jégkrémügyben. Utóbbi boltlánc közölte: 

A Mars egyes jégkrém termékeit visszahívja a magyar piacról, mivel az egyik beszállítója által gyártott, a jégkrémek előállításához felhasznált összetevőben az etilén-oxid (ETO) mennyisége meghaladja az EU-ban ezen összetevő tekintetében meghatározott határértéket. Ez az incidens nem csak a Marsot, hanem más gyártókat is érint.

A boltlánc közölte azt is, hogy bár az ETO mértéke az érintett összetevőben meghaladja az európai jogszabályokban meghatározott küszöböt, vállalatunk jégkrémtermékei gyártása során csak csekély mértékben használja fel ezt az összetevőt. Ezért az ETO mennyisége a jégkrémekben minimális, jóval az összetevővel összefüggésben meghatározott európai határérték alatt van. Ezért a termékek fogyasztása nem jár az egészségre nézve hátrányos következményekkel.

Az Auchan a következő termékeket vonta ki a forgalomból: 

Kép: Auchan

Az Auchan közleménye szerint kizárólag a felsorolt termékekre vonatkozik a visszahívás. A cég egyúttal azt kéri, akik a felsorolt termékekből vásároltak, biztonságuk érdekében ne fogyasszák el, hanem mielőbb vigyék vissza valamelyik Auchan-áruházba, ahol miután a gyártási azonosítót ellenőrizték, természetesen a termék teljes vételárát megtérítjük a vevőszolgálatokon, akár blokk nélkül is. Kérdés esetén, a gyártóhoz, a Mars ügyfélszolgálatához lehet fordulni a [email protected] e-mail címen keresztül. 

A Spar még a hétvégén jelentette be, hogy visszahívja az említett jégkrémeket. A gyártó Mars pedig - az Auchan-közleménnyel összhangban - közölte: "Egyik beszállítónk arról értesített minket, hogy a franciaországi fagylaltgyárunkba szállított összetevőben etilén-oxid (ETO) van jelen, az uniós jogszabályok által megengedettnél magasabb szinten. A probléma más gyártók termékei mellett a Mars termékeit is érinti. Szeretnénk hangsúlyozni: a termék fogyasztása az egészségre nem káros. A jégkrémtermékeinkben csak kis mennyiségben használjuk ezt az összetevőt, így azok ETO-tartalma minimális, és messze a vonatkozó európai uniós szabályok által előírt határérték alatt van. Mindazonáltal a NÉBIH-hel együttműködve úgy döntöttünk, visszahívjuk az érintett termékeket. "