Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BGYH a koronavírus okozta válság előtt, 2019-ben még 18,4 milliárdos értékesítésből származó árbevételt termelt, adózott eredménye pedig közel 4 milliárd forint volt. A járvány a bevételt harmadolta, 2020-ban a 6 milliárdos forgalmat sem tudtak elérni, a veszteségük meghaladta a 3 milliárd forintot. Tavaly 6,5 milliárd forintos árbevétel mellett 1,3 milliárdos veszteséget termeltek - derül ki abból a 2022-es üzleti tervből, amelyet a következő fővárosi közgyűlési ülésre nyújtottak be.

Az idén 12 milliárdot meghaladó értékesítési bevételt terveznek, de az egyéb bevételek soron is szerepel egy közel 5 milliárdos összeg, amelynek nagy része, 3,4 milliárd forint lehet a Rác Hotel "hasznosítása" (eladása vagy bérbe adása) a IV. negyedévben. Ha a terv sikerül, akkor több mint 1 milliárdos profitot termelhet a fővárosi a cég. (A fővárosi önkormányzat a beruházócég felszámolásai eljárásán, egy tavalyi árverésen, 5 milliárd forint kikiáltási áron vásárolta meg az évekkel ezelőtt felújított, de meg nem nyitott Rác fürdőt és hotel.)

A BGYH eredményes működéséhez a 2020-2021-es 1,5-1,7 milliós vendégszámot idén 3 milliósra kellene növelni, amely 70 százalékkal haladja meg a 2021-es forgalmat, de 60 százalékkal kevesebb a 2019-esnél. Ez azonban a cég szerint csak akkor sikerülhet, ha nem lesz újabb járványhullám és nyitva tarthatnak.

Hatalmas pofont adott a Covid

A 2020 márciusa és 2021 vége között eltelt 21 hónapban a fürdők 8,5 hónapot voltak zárva, a vendégforgalom 6,8 millió fővel csökkent, a nettó bevételkiesés pedig meghaladt a 24 milliárd forintot. A BGYH emiatt beruházásokat vágott vissza, felülvizsgálta a szállítói szerződéseket, elhalasztotta a 2021-es béremelést, elbocsátásokról döntött és állásidős bért vezetett be.

Áremelés és prémium szolgáltatások

A tervek szerint a második félévtől azokban a fürdőkben, ahol főként budapesti vendégkör fordul meg, 8,7 százalékkal emelik a belépőjegyek árát, a nemzetközi turizmusban érintett fürdők esetében pedig 20 százalékos áremelés várható. Ez a cég szerint még így is 30 százalékkal marad el a nemzetközi átlagtól.

Minderre a rezsiköltségek elszállása és a bérköltség növekedése miatt is szükség van - írja a cég az idei tervében. A magyar vendégek azonban számos kedvezményt vehetnek igénybe 2022-ben is.

Széchenyi fürdő (Getty Images)

A legnépszerűbb fürdőjüket, a Széchenyit rendezvényhelyszínként próbálják meg hasznosítani a "klasszikus" üzemidőn kívül. A Széchenyiben és a Lukácsban Private Medical SPA ágazat beindítását tervezik, az idén megnyíló Rác fürdőben pedig olyan "prémium felső kategóriás" szolgáltatásokat kínálnak majd, amelyek jelenleg egy másik fürdőben sem érhetők el.

Indul a Gellért felújítása, nyit a Rác

A Gellért csak május végéig fogad vendégeket, utána ugyanis már nem halasztható a felújítása. A fürdő júniustól kieső, döntő részben turisták jelentette forgalmát a Széchenyi és a Rudas fürdőkre irányítják át, illetve novembertől részben az újra megnyíló Rác fürdő fogadja majd őket.

Gellért fürdő (Getty Images)

A Széchenyi adja a BGYH teljes vendégforgalmának 40 százalékát, és itt abban reménykednek, hogy a tavalyihoz képest megháromszorozzák a látogatók létszámát. Ha ez sikerül, akkor is csak a 2019-es szint 65 százaléka lesz a 2022-es vendégforgalom.

A Rudasban a turizmus erősödésére alapozva a járvány előtti forgalom 69 százalékával terveznek, de ehhez fontos tényező, hogy emelkedjen az éjszakai vendégek száma is.

A Lukács viszonylag válságállónak bizonyult, hiszen ez a turizmusnak nem volt annyira kiszolgáltatva, mint több más egység. A terv a tavalyi forgalom 75 százalékos növelése, amelyet nagyban segíthet az úgynevezett nagybérlet-konstrukció, amellyel komoly kedvezményt lehet elérni.

A Rác fürdő a tervek szerint 2022 novemberében megnyit. Főként jobb módú külföldieket várnak ide, de a bérletekkel és klubtagsági kedvezményekkel a budapesti vendégek számára is vonzó lehet az új egység - írják a tervben.

A strandfürdők a szezonban nem szenvedtek

A strandfürdők forgalma szintén a budapesti vendégkörre épül, az éves forgalmuk meghatározó részét érthetően nyáron realizálják. Mivel a járvány a nyáron gyengébb volt 2020-ban és 2021-ben is, jelentős forgalmuk volt. Persze a 2019-es szintet még idén sem érik majdel (az akkor nyitó Pesterzsébeti fürdő kivételével).