Szinte üres az egyik Shell-kút Debrecen belvárosában. A kútoszlopon tájékoztatók. Dízel egyáltalán nincs. A Shell Magyarország nem cáfolta, hogy vannak ellátási gondok: a Mol a rendelések kb. 60 százalékát tudja teljesíteni a kutak felé. A Holtankoljak.hu szerint legalább 100 töltőállomás maradt zárva az országban, illetve csak a shop működött. A rendőrségnek azonban akadt dolga a benzinkutakon.

„Tudunk olyan külföldi tankolóról, aki a hétvégén rendőrt hívott a kútra azért, mert már nem tud hatósági áron tankolni, rongálásról hallottunk, hogy a pisztolyokban tettek kárt a tankolók, illetve az a visszajelzés, hogy egyre több elhajtást lehet tapasztalni” – idézi a portál Bujdos Esztert, a holtankoljak.hu ügyvezetőjét.

Gond volt a kannás tankolással is. Az egyik benzinkúton hatósági árért is lehetett vásárolni, a másiknál nem. Debrecenben az egyik totemoszlopon a piaci árat tüntették fel, a másikon nem. A benzin és a gázolaj piaci ára egyébként 700 forint fölött van, ársapkás üzemanyagot viszont már csak magyar rendszámú járművek tankolhatnak.

Egy nyugtát mutatott a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke, szerinte ez kevés a jogszerű működés igazolására. „Ha ugyanis 18 liter benzin esetében a piaci és a hatósági ár között több mint 4200 forint a különbség, akkor a pénztáros, zsebbe kapott 2 ezer forintért, könnyebb lélekkel üti a kasszába az olcsóbb árat” - érvel Egri Gábor.

„Jelenleg úgy látjuk, hogy minden tranzakció után számlát kell kibocsátani az ügyfeleknek, hogy a hatóság felé megnyugtatóan tudjuk bizonyítani azt, hogy a vevő jogosult volt a hatósági árra, tehát a nyugta nem elegendő, hiszen a nyugta nem igazolja, hogy ki vette igénybe a hatósági árat” – magyarázta Egri.

A kutakra kiszabható büntetés összege 6 és 15 millió forint között mozog alkalmanként. A szervezet azt ajánlja tagjainak, hogy ne nyugtákkal fussanak bele egy adóellenőrzésbe. Még akkor sem, ha a számlaírás nemcsak a dolgozóknak, hanem a vevőknek is plusz időráfordítást jelent.

A MOL egyik vezetője a Rádió 1-en arról beszélt, néhol már lopják a magyar rendszámtáblákat. Tudomásuk szerint például Mosonmagyaróváron és környékén már 30 rendszámtáblát loptak el. Szlovák oldalakon pedig arról írnak, hogyan lehet vásárolni magyar rendszámot. De már hamis forgalmi engedélyekkel is találkoztak a benzinkutakon.