Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kivitelezhetetlennek tartják a benzinkutasok a kormány döntését, hogy csak magyar rendszámú autókba lehessen ársapkás üzemanyagot tankolni - írja a hvg.hu. Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége elnöke emlékeztetett, hogy a tankoláskor előbb leveszik a pisztolyt az autósok, majd tankolnak és mennek fizetni. Ha a hatósági áras benzinből tankolnak, és mégsem magyar a rendszám, utólag már nem sokat tudnak tenni. Akkor hívjunk rá rendőrt? Szívjuk ki a tankból az üzemanyagot? - tette fel a költői kérdést a szakember.

Az sem megoldás, hogy egy kútfejen kétféle árazást alkalmazzanak, ugyanis szerinte fogyasztóvédelmi kérdéseket vet fel, hiszen a vevőket tájékoztatni kell az adott kúton tankolható benzin áráról. Ha pedig tankolás előtt kellene ellenőrizni a forgalmikat, sok helyre sorompót kellene állítani.

Egri Gábort elmondta azt is, hogy a Mol a vele frissen szerződött kutak rendelési igényeinek csak 60 százalékát igazolja vissza, vagyis, csak annyit tud szállítani. Ez várhatóan számos kútnál hiányhoz vezet majd, ráadásul jön az aratási szezon is, ami miatt még nagyobb lesz a gázolajigény.

Kitalálták

Lesznek a szabály alól kivételek, ugyanis hatósági áras üzemanyaggal tölthetők lesznek egyes külföldi rendszámú autók is – derül ki az éjszaka megjelent a kormányrendeletből. A benzinkutasoknak kell figyelniük, hogy milyen rendszámú autó tankol a kútnál, és nem lesz egyszerű a dolguk, mert az a külföldi rendszámú autó, amelynek államjelzése szerinti országban szintén van hatósági áras üzemanyag és azt vásárolhatják magyar rendszámú autók, Magyarországon is tankolhat hatósági áron.