Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A napelempályázat minden korábbinál kedvezőbb finanszírozást kínál olyan technológiák kialakítására, amelyekkel számottevő otthoni energia spórolható meg. A program 2,9 millió forintot ad háztetőn kialakított napelemes rendszer kialakítására, de ha még a fűtéskorszerűsítést is tartalmazza a felújítás, akár 11,3 millió forintra is lehet pályázni.

A támogatás ezen határokig teljes mértékben fedezi a felújítás minden költségét - persze így sem lehet akármire fordítani a nagyrészt EU-s forrásból származó pénzt. Csak a regisztrált vállalkozások végezhetik el a kivitelezési munkákat - a cégeket még a pályázat benyújtása előtt kell kiválasztani és a szerződést is meg kell kötni eddig az időpontig.

A felújításnak pedig számtalan technológiai kritériuma van, amelyek jórészt azt a főszabályt szolgálják, hogy a beruházás valóban energiamegtakarításhoz vezessen, és abszolút értékben csökkentse a hazai üvegházhatású gázok kibocsátását.

Fókuszban a vidék

Összességében mind a kapható támogatás, mind az elvárt kritériumok meghaladják az állami támogatású otthonfelújítási program számait és elvárásait. Van azonban más különbség is: míg az otthonfelújítási támogatás az országban mindenhol elérhető, a napelempályázatnál minden régió csak az előre megadott keret erejéig folyósíthatja a támogatást.

Így Budapest például a most decemberben meghirdetett 100,8 milliárdos keretből összesen 12,2 milliárd forintra jogosult. Pest megye valamivel többre, 13,1 milliárd forintra jogosult, de mindkét központi közigazgatási egység népességarányánál kisebb támogatásra számíthat. A többi régiónál a népesség látszik a döntő szempontnak, így a legtöbb pénzre a Közép-Magyarországon kívüli legnépesebb régióban, Észak-Alföldön lehet pályázni, összesen 17,5 milliárd forintra.

A napelemprogram a hátrányos régiókban könnyebben érhető el

Persze önmagában a vidéki régiók elsőbbsége még nem mutatna határozott szociális célt a napelemprogram kapcsán, hiszen jelentős jövedelmi eltérések tapasztalhatók az ország régiói között is. Van azonban egy pluszfeltétel: csak olyan ingatlanokkal lehet pályázni, ahol a tulajdonosok átlagjövedelme nem haladja meg az évi bruttó 4,85 millió forintot. Így mindegyik régióban csak azokhoz jut el a napelemes támogatás, akiknek a jövedelme az országos átlag alatt marad.

Ezenfelül a támogatások kiosztása során előnyt jelent, ha az ingatlan hátrányos régióban helyezkedik el. Fejlesztendő járásnál három, kedvezményezett járásnál két pluszpont kapható. Így előnybe kerülnek a hátrányos helyzetű régiókban lévő ingatlanok tulajdonosai a pályázati elbírálás során.

Budapestnek az év elején elindított otthonfelújítási program maradhat

A fővárosban arányaiban így kevesebben részesülhetnek a pályázattal járó pénzből. Aki a fővárosban szeretne napelemet, az természetesen pályázhat e programra is, de valószínűleg jobb esélyekkel indul az otthonfelújítási támogatás elnyeréséért. Az utólag kifizetett támogatás előfinanszírozásához elérhető kedvezményes otthonfelújítási hitelnél egyébként is előnyt jelent a magasabb jövedelem, márpedig a budapestiek átlagos jövedelme meghaladja az országos átlagot, különösen a hátrányos régiókban élőkét.

Az otthonfelújítási támogatás alapfeltétele továbbá, hogy legalább egy gyermeke legyen az igénylőnek - a napelempályázatnál ez nem elvárás, de előnyt jelent: három 18 év alatti gyermek esetén már négy pluszpont kapható. A szűkös budapesti keret miatt valószínűleg kevés, vagy talán egy olyan igénylő sem lesz Budapesten, akinek nincs gyermeke.

A vidéki régiókban ezzel szemben a kisebb verseny és a hátrányos helyzetű régióra kapható pluszpont miatt a gyermekek száma valószínűleg nem lesz döntő szempont, sőt az is lehet, hogy minden igénylő lehetőséget kap, akinek a pályázata megfelel a kritériumoknak. A napelempályázat így tehát a zöld szempontok mellett a vidéki régiókat is nagymértékben segítheti.