Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a bankok is aggódva tekintenek a jövőbe, és a hitelezés visszaesésére, a feltételek szükségszerű szigorítására számítanak a következő hónapokban, mindennek semmi jele a hitelintézetek karrieroldalain. Hiába róttak ki a szektorra extraprofitadót és megnövelt tranzakciós illetéket, hiába kell a Sberbank csődje miatt extra befizetéssel támogatniuk az Országos Betétbiztosítási Alapot (OBA), hiába hosszabbította meg a kormány a kamatstopot és a moratóriumokat, amelyek szintén súlyos tízmilliárdokkal kurtítják meg a szektor nyereségét, és jön ki a szektor szinte minden szereplője a tavalyinál sokkal rosszabb eredményekkel az idén, létszámstop vagy leépítés egyik nagy szereplőnél sincs.

Sőt a nyolc nagybank honlapján jelenleg is csaknem 1600 betöltetlen álláshelyre keresnek embert. A legtöbbet ráadásul a Budapest Bankkal nemrég egyesült MKB Bank venné fel, vagyis hiába vonták össze a két hitelintézet működését, és lehetnek emiatt szinergiák, a jelek szerint a Magyar Bankholdingnál még mindig van igény új munkaerőre. A csoport harmadik tagja, a Takarékbank szintén csaknem 200 munkavállalót keres ebben a pillanatban is.

Nagybankok állásajánlatai
BankÁllásajánlatok száma
MKB397
OTP273
Takarékbank197
K&H187
Raiffeisen153
Erste126
Unicredit118
CIB Bank 118
Összesen1569
Forrás: Napi.hu-gyűjtés

 

A kiemelt területek között van továbbra is az informatika, szinte minden bank keres szakembereket mind a banki rendszerek, mind az applikációk, digitális szolgáltatások fejlesztésére. A hagyományos banki területekre is mindenhol van felvétel, a lakossági üzletágban és a vállalatiban egyaránt. A lakossági területen azonban a hitelezés mellett egyre keresettebbek a befektetésekben, privátbanki szolgáltatásokban jártas szakemberek. 

Anti-fraud és ESG specialistákat keresnek

Újdonság a karrierportálokon, hogy egyre több hitelintézet keres a csalások ellen specializálódott, úgynevezett anti-fraud szakembereket. A bankok nevével visszaélő bűnözők egyre rafináltabb trükkökhöz folyamodnak. Korábban jellemzően csak a bankok honlapjait másolták le, és a hamis oldalakon próbálták megszerezni az ügyfelek jelszavait. Ha meg is adták így az ügyfelek az érzékeny adatokat, ezek felhasználását azóta megnehezítették a bankok az úgynevezett kétlépcsős azonosítással. Élesben a bankok honlapján a csalók hiába próbálkoznak a megszerzett adatokkal, a bankszámlákhoz való hozzáféréshez szükségük van egy másik kódra, például egy sms-ben érkező jelszóra vagy biometrikus azonosításra. 

A csalók azonban azóta fejlődtek, vannak, akik telefonon hívják az ügyfeleket azzal, hogy a számlájuk, bankkártyájuk veszélybe került, és kérik őket arra, hogy egy "biztonságos" számlaszámra utalják át a pénzüket. Mások trójai programok telepítését kérik a bank nevében, amelynek segítségével hozzáférhetnek minden olyan adathoz, amely a bankszámlához való hozzáféréshez szükséges. Voltak olyan bűnözők, akik az ügyfelek SIM-kártyáját lopták el, pontosabban cseréltették ki a mobilszolgáltatónál, így fértek hozzá a kétlépcsős azonosítás során szükséges jelszavakhoz. A károk gyakran több tízmillió forintra is rúgnak, nem meglepő, hogy a bankok egyre komolyabban veszik ezt a problémát, és költenek a speciális területet ismerő szakértőkre.  

A másik új terület, amely egyre több banknál előbbre lépett a fontossági listán, a fenntarthatóság. Ennek egyik jele, hogy a klímaváltozás, az esg (environment, social and governance - környezetvédelem, társadalom és irányítás) területén képzett szakértők is egyre keresettebbek. Nem töltenek meg ugyan oldalakat a nekik szóló hirdetések még a hitelintézetek honlapján, de vannak már kimondottan esg-szakembereknek szóló álláshirdetések. 

A fizetés még mindig kiemelkedő

A pénzügyi szférában a keresetek még mindig kiemelkedőek. A KSH adatai szerint 2021-ben ez a szektor fizette ki a legmagasabb bruttó átlagkeresetet, havi 758 ezer forintot, a nettó átlagkereset 504 541 forint volt havonta. Az idén májusban már több mint 848 ezer forint volt a bruttó átlagkereset ebben az ágazatban, nettóban pedig több mint 564 ezer forintot vittek haza a szektor dolgozói. Hasonlóan magas béreket csak az energetikai szektorban és az informatikai ágazatban fizetnek ki, de a pénzügyi szféra még náluk is valamivel jobb átlagfizetéseket kínál. 

A bankfiókok ügyintézőinek jóval alacsonyabb a fizetésük egyébként, a KSH szerint a banki pénztárosok tavaly például mindössze 339 ezer forintos bruttó fizetést kaptak, belőlük viszont egyre kevesebbre van szükség. A bankfiókok száma ugyanis folyamatosan csökken, 2021 végén már csak 1832 egység volt, ezek közül is bezárhat néhány, a Sberbank csődje miatt biztosan megszűnnek a hitelintézet egykori fiókjai, és ha a Magyar Bankholding tagbankjai végleg egyesülnek, nem lenne meglepő, ha a hitelintézet úgy döntene, hogy legalább az egymás mellett lévő egységek közül néhányat megszüntet. 2013-ban még 3157 bankfiók volt Magyarországon. A bankszférában dolgozók száma azonban a fiókbezárásokkal párhuzamosan nem csökkent, sőt nőtt az elmúlt években, tavaly év végén ismét meghaladta a 39 ezret. 

A hitelintézeti szektor dolgozóinak száma
200843932
200940098
201040081
201139566
201238266
201338879
201437817
201538082
201638751
201739035
201839711
201939667
202038609
202139142
Forrás: MNB, Napi.hu-gyűjtés