Rendkívüli intézkedéseket léptet életbe a kormány a költségvetési kiadások ellensúlyozására, ennek a keretében különadókat vet ki több szektorra, köztük a kiskereskedelmi láncokra

Az új szabályok szerint a 100 milliárd forint feletti bevételnél az eddigi 2,7 százalékos elvonás 4,1 százalékra emelkedik. A 30-100 milliárd forintos sávra 1 százalékos adókulcs vonatkozik mostantól, szemben a korábbi 0,4 százalékkal. Az 500 millió és 30 milliárdos tartományban marad a jelenlegi 0,1 százalékos terhelés, illetve ez alatt a nulla százalék.

A kiskereskedelemben az élelmiszerláncoknál csapódik le a legjelentősebb forgalom, így a most megemelt különadó legjelentősebb részét a Lidl, az Aldi, a Spar, a Tesco, az Auchan, a Penny dobja majd össze. Az érintett boltláncok legutóbbi, 2020-as évre (pénzügyi évre) vonatkozó - az Opten céginformáció szolgáltató adatbázisában elérhető - beszámolói alapján külön-külön 292-668 milliárd forintos nettó árbevételt értek el. 

Ezen adatok, valamint az új adókulcsok alapján hipotetikus becslést lehet készíteni, hogy mekkora elvonással számolhatnak a boltláncok. Azért hipotetikus a becslés, mert a pontos részletszabályokra még várni kell, emellett cégek legújabb forgalmi adatai még nem ismertek és nem lehet konkrétan tudni, milyen árbevétellel zárják az idei és a jövő évet, várhatóan ugyanis ezekre az esztendőkre vonatkozik az többletterhelés. 

Visszatérve a beszámolós adatokra: a szóban forgó hat boltlánc legmagasabb, 100 milliárd forint feletti különadókulccsal érintett forgalma összesen több mint 2200 milliárd forint volt.

A kiskeradó korább 2,7 százalékos terhelésénél 60 milliárd forint feletti összeget jelent, a 4,1 százalékra megemelt adókulccsal viszont több mint 90 milliárdról van szó. (Ennél az összesen befizetendő adó magasabb lesz, az alacsonyabb sávokban ugyanis 1 és 0,1 százalékos az adóteher.) A hat cégre jutó teljes összeg pedig mintegy 96 milliárd forint lenne - a 2020-as bevétel alapján. Ha úgy becsüljük, hogy csak az infláció 2021-2022-ben összesen 15 százalék, 5 százalékos reálnövekedéssel, akkor a hat nagy lánc fizetheti be a teljes kisker különadó bő 75 százalékát, mintegy 115 milliárd forintot.

A csütörtöki kormányinfón az hangzott el, hogy a kiskereskedelemtől 60 milliárd forint új befizetést várnak el. A tavaly 79 milliárd után eddig 90 milliárd forintra (72 milliárdos hivatalos előirányzat mellett) számított a büdzsé, ez most ugrik most 150 milliárdra.

Ez az emelés pedig nemcsak az élelmiszerláncokat érinti, mivel több iparcikkes áruházlánc is 100 milliárdnál több bevétellel ügyködik már (például az eMAG, Ikea, Media Markt, dm, Rossmann, OBI).