Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bellingcat nevű oldalt működtető elemzők kedden újabb részleteket közöltek a 2014-es csehországi merényletről, amelyben 58 tonna lőszert robbantottak fel Vrbeticében, a raktár két dolgozójának halálát okozva - írja a 444.hu. A cseh miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy hat évvel a robbanás után kiderítették, hogy a fegyverraktárat nem baleset érte, hanem az orosz katonai titkosszolgálat (GRU) követhetett el merénylet. Emiatt az ország 18 orosz diplomatát utasított ki a hétvégén.

A Bellingcaton publikáló elemzők sokszor előbb számolnak be a GRU viselt dolgairól, mint a hivatalos szervek. Konkrétan megnevezték például a GRU 21955-ös ügyosztályát, ami a fedett külföldi akciókat intézi, illetve azt is, hogy a robbanás előkészítésében részt vehetett az ügyosztály két olyan ügynöke, akiket a 2018-ban Salisburyben elkövetett novicsokos támadással gyanúsítanak a brit hatóságok. Ott Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynököt és a lányát mérgezték meg.

Azt is nyilvánosságra hozták már 2019-ben, hogy a Salisburyben elkövetett támadás harmadik végrehajtója Bulgáriában tartózkodott, amikor ott megmérgeztek egy bolgár fegyverkereskedőt 2015 tavaszán. Ez most azért érdekes, mert az a fegyverkereskedő volt a tulajdonosa a Csehországban felrobbantott lőszereknek.

A Bellingcat információi szerint a csehországi merényletben részt vevő csapat tagjai 2014. október 7-én, a GRU egyik moszkvai irodájában találkoztak, majd aznap délelőtt meg is vették a repülőjegyeiket. Az ügynökök közül először Alekszej Kapinosz és Jegvenyij Kalinin érkeztek Közép-Európába. Ők Moszkvából Budapestre utaztak, hivatalos diplomáciai kiküldetésben, elvben küldeményt vittek a Bajza utcai orosz követségre. A hat ügynök közül csak ők ketten utaztak saját nevükön, a többiek álnevekre kitöltött útleveleket használtak.

A raktár 16-án reggel robbant fel. Kapinosznak és Kalininnak október 15-re szólt a jegye Budapestről Moszkvába, de hogy tényleg akkor és onnan távoztak, arról nem közölt semmit a Bellingcat. Arról viszont írnak, hogy az egyikük a következő tavasszal Bulgáriában volt, a raktárat használó bolgár fegyverkereskedő elleni merénylet idején.