Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

December eleje és január vége között több mint 21 ezer utasbiztosítást kötöttek az utazás előtt állók, ami 85 százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest –közölte a Netrisk.hu. 

Az utasbiztosítások átlagos díja több mint 10 százalékkal, 11 ezer forint alá csökkent, ami 12 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban. A turisták 85 százaléka legfeljebb három nappal az utazás előtt kötötte meg a biztosítását, 43 százalékuk pedig mindössze egy nappal az utazás előtt biztosította be magát.

Az utasok tudatosabbak: egyre inkább felkészülnek egy-egy váratlan eseményre

– mondta Besnyő Márton, a Netrisk.hu ügyvezető igazgatója.

Ilyen például egy repülőjárat törlése, a sípályán történt baleset, egy hirtelen rosszullét vagy épp egy végtagsérülés, ami komoly anyagi kiadást jelenthet – tette hozzá a szakember.

Az átlagdíjcsökkenésben szerepet játszott az is, hogy a mostani szezonban rövidebb időszakra, kevesebb mint 6 napra kötöttek utasbiztosítást az utazók, szemben a tavaly téli 7 nappal.

Az ünnepek alatt kiugróan magas volt a kereslet az utak iránt: december 1-je és 23-a között napi átlagban 355 utasbiztosítást kötöttek a felületen, a két ünnep között 75 százalékkal többet, 618 darabot, majd január első két hetében 548 szerződés született.

December 1-jétől december 23-áig több mint nyolcezer utasbiztosítást kötöttek az utazók, ez a szám az ünnepek között és januárban sem csökkent: karácsony és szilveszter között közel ötezren, míg január első felében még a decemberi számot is meghaladóan, több mint 8200-an biztosították be magukat utazás előtt.

Minden ötödik utas trópusi országot választott

Bár Európában síszezon van, ettől függetlenül jelentős azoknak az aránya, akik olyan helyre utaznak, ahol most nyár van. Minden ötödik utazó egzotikus, kifejezetten meleg éghajlatú országba utazott a karácsonyi szezonban. Közel 4 ezren – az utasbiztosítást kötők majdnem 20 százaléka – választott olyan desztinációt, amely a Ráktérítőtől az Egyenlítőtől délre helyezkedik el.

A legtöbb biztosítást a mostani téli utazási szezonban a 45-54 év közöttiek kötötték, ők átlagosan öt napra utaztak el és az utasbiztosításért 10 683 forintot fizettek.