Jelentős az érdeklődés az országos tűzifaprogram iránt, ezért az állami erdészetek az erdőkben gazdagabb vidékekről faanyagot szállítanak át oda, ahol kevesebb az erdő vagy többen élnek – jelentette be szombaton közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

"Elutaznak" a tűzifák

A szeptember 19-én elindult programban 152 értékesítési pont szerepel, ezek nagy részében zökkenőmentes a vásárlók kiszolgálása. A lakossági igények Budapesten és környékén, illetve a Kisalföldön és az Alföldön a legnagyobbak, amelyek esetenként elérik vagy meg is haladják a helyi termelési kapacitást. 

A hiány kezelése érdekében az erdőgazdaságok átütemezték a munkavégzést, és mindenütt a tűzifa termelését helyezték az előtérbe. Szeptember végétől pedig vasúton és közúton szállítják a fát azokra a helyekre, ahol arra nagyobb az érdeklődés. Így jut az első ütemben már 23 500 köbméter faanyag a főváros térségébe valamint az alföldi régiókba.  agy István elmondta, jelenleg a MÁV-val együttműködésben új vasúti lerakóhelyek kialakítása zajlik, illetve plusz fakitermelő kapacitás átcsoportosítása történik a főváros térségébe. Egyeztetések zajlanak továbbá a katasztrófavédelemmel, a büntetés végrehajtással, az erdészeti oktatási intézményekkel az erdőben 2-4 méteres hosszban termelt tűzifatelephelyen történő darabolására.

Az agrártárca szerint az állami erdőgazdasági cégcsoport kiemelt prioritásként kezeli, és folyamatosan teljesíti a lakosság megrendeléseit. Az igényeket országszerte 152 ponton személyesen lehet jelezni, de emellett telefonon, vagy e-mailben is várják az érdeklődéseket. A tapasztalatok alapján az igénylők többsége már rendelkezik erre a télre tüzelővel és már a következő évre vásárol. Van olyan erdőgazdaság, ahol ez az arány eléri a 70 százalékot. Tőlük türelmet kért Nagy István, a program célja ugyanis elsősorban az, hogy erre az évre biztosítsa a megfelelő mennyiséget. A miniszter szerint mindenki, aki fával fűt, hozzá fog jutni a tűzifához.