Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Alliance for Nature (Szövetség a Természetért) képviselője kijelentette, hogy amit a magyar fél csinál Fertőrákosnál, az túlmegy minden határon, ezért az ENSZ szakosított szervezetének ki kellene nyilvánítania, hogy a tó immár az emberiség veszélyeztetett kulturális örökségének számít. Ez esetben le kellene állítani az építkezést, amely magában foglal egy új százágyas szállodát, 800 autóra tervezett parkolót, sportpályákat és egy kikötőt is - írja a Kurierre hivatkozva a Népszava.

Schuhböck szerint a magyar, de kisebb mértékben az osztrák fél is fel akarja áldozni a páratlan környezetet a turizmus kedvéért. A természetvédők már évekkel ezelőtt követelték, hogy végezzék el az összes érintett terv esetében a hatástanulmányt, de erre mindezidáig nem sok hajlandóságot mutatott a két kormány. 

A turisztikai fejlesztést egyébként sokan bírálják: a Fertő-tó, Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize és az UNESCO védettsége alatt áll. Emiatt a helyiek sokáig támadták a beruházást, valamint húsz ország harminc civil szervezete írt közös tiltakozó levelet, sőt uniós kötelezettségszegési eljárás is indult az ügyben. A magyar kormány végül a tó körüli turisztikai fejlesztésekre előirányzott állami forrást 32-ről 9 milliárd forintra csökkentette, de megkezdődött az építkezés tavaly októberben. Ebből a pénzből egyelőre egy 813 vitorlásnak és 500 csónaknak helyet adó hatalmas kikötő épül meg, a kivitelező pedig a Mészáros és Mészáros Kft.